
Lukefrie bed er vel alle hageeieres våte drøm? Det skal vel godt gjøres å få et bed 100 prosent lukefritt, men det er noen gode tips som absolutt kan gjøre livet som hageeier mye mer behagelig.
Plant tett
Kjøper du planter på hagesenteret, står det gjerne skrevet på etiketten hvor tett vekstene skal plantes. Det er for å å ta høyde for at planten vokser seg til i løpet av noen år, og dermed vil bre seg mer utover i bedet. Da jeg var nybegynner, fulgte jeg etiketten lydig til punkt og prikke. Da ble det mye bar jord for ugresset å kose seg på, og det virket som en endeløs slette mellom hver plante. Så fikk jeg dette heite tipset av gartnerne bak bloggen Gardenliving.no, Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg, og jeg har aldri sett meg tilbake.
I stedet for å luke i årevis mens jeg venter på at plantene skal vokse seg til, planter jeg nå tett. I tillegg både ser det frodig og fint ut med en gang, og jeg lager heller ikke så mye rom i bedet for ugressfrø å slå seg ned. Så får jeg heller tynne litt ut etter en tre-fire års tid. Litt dyrere blir det jo i innkjøp, men akk så mye bedre at det er verdt hver krone.

Ugressfri jord
Bruker du jord med ugressrøtter, sier det seg selv at lukefrie bed forblir en drøm.
Da jeg var på besøk hos Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås forleden, fikk jeg se «Den enkle hagen» – et prosjekt som studenter ved Landskapsplanlegging har jobbet med. Filip Ihrsen, gartner og avdelingsingeniør ved NMBU formelig bugnet over av gode tips.
– Det er veldig viktig å velge jord som er fri for ugressrøtter, ellers skaper du deg bare masse ekstrajobb i ettertid, sa han.
I Den enkle hagen på Ås har de brukt en base med kompostjord fra renovasjonsetaten, som de har blandet med en næringsriktig toppjord fra Hasselfors Garden.
– Slik la vi grunnlaget i arbeidet mot ugresset, sier Ihrsen.
Billig i bunnen og litt mer eksklusivt på toppen. Det var lurt, tenkte jeg.

Bruk stein
Naturstein er vakkert – og kler annen natur, som planter og blomster helt fabelaktig. I tillegg har steiner den geniale egenskap at de magasinerer varme og dermed skaper et varmt og godt klima for vekstene – også etter at solen har gått ned. Jeg bruker stein mellom planter i både plantekasser og potter, som støtte til vekster som trenger litt hjelp i bedene, og for å tette «hull» i bedet.
Legg dem i grupper, bruk dekorstein og elvestein, og/eller røff naturstein. Det finnes så mye vakkert å ta av her. Og steinene dekker bar jord og hindrer dermed ugressfrø i å slå seg ned. Vinn-vinn!

Cecilie H. Eggen er frilansjournalist med hage, gjerne spiselig, som lidenskap. Hun jobbet tidligere som produktsjef for Min Oase og som redaksjonssjef i Hageliv & Uterom. Cecilie bor i hus i sone H4 med mer terrasseplass enn faktisk hage, men det gjør henne ikke mindre entusiastisk av den grunn. Elsker å prøve ut all slags vekster i potter, og nøler ikke med å fylle tak og vegger med planter. Følg henne på Instagram: @igodjord .
Mer inspirasjon fra Min Oase:
Pelargonium – en storfavoritt!
Nydelig hageportal du kan lage selv (av billig armeringsnett)!
Kreativ med tulipaner (hva med en tulipangardin?)