Lenge leve markblomster

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
FOTO: Monica Almskår Heggset
FOTO: Monica Almskår Heggset

 

Å vandre ut i en duftende blomstereng rett utenfor stuedøra, eller å sitte på trammen mens markblomstene nikker god morgen … Er du en av dem som har prøvd å lage din egen blomstereng – uten hell? Det kan rett og slett være fordi du prøver for hardt!

Markblomster trives nemlig best i lett og mager jord, og gjerne der gresset blir beitet ned enten av husdyr eller av slåtten rundt midtsommer. Så ikke bruk for kraftig jord, og ikke tilsett gjødsel. Tilsett heller sand i bakken.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Markblomster

Rundt midtsommer bør du ta en runde med ljåen, samme hvor synd det er … La alt ligge til tørk, slik at de modne frøene faller ned på marka. Du kan også plukke med buketter hjem og legge til tørk på bakken. Vend litt på blomstene til alt har tørket. Da raker du dem sammen, mens frøene ligger igjen. Dermed har du sikret neste års blomstereng!

Hvilke markblomster som vil trives akkurat hos deg, vil avhenge av jordsmonn og vekstsone, men ta en titt i nærmeste grøftekant, så får du en god pekepinn.

 

Markblomster2
FOTO: Liv Sandvik Jakobsen og Monica Almskår Heggset

 

Slik gjør du:

1. Er området så nytt at det skal sås med naturgress, prøv å så gressfrøene med litt spredning, slik at markblomstenes bitte små frø også får en sjanse til å spire.

2. Det beste er å etablere helt nye blomsterenger om våren, og husk å vanne til alt har begynt å spire.

3. Du får kjøpt frøblandinger med ulike gressfrø, med eller uten blomsterfrø i samme pakke.

4. Så inn ville blomster ved å plukke frø fra nærområdet. Rusk godt opp med en jernrive slik at det blir åpne flekker og frøene får god kontakt med bakken.

5. Husk å svinge ljåen midtsommers!

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Pelargonium – en storfavoritt!

Sett sammen din egen sommerbukett

Få en vakker hage med akeleier

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon

Siden fortsetter under annonsen