Nybegynner? Fem sikre sommerblomster du kan så

Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
kommentarer
Pionvalmue er en sikker vinner. Foto: Tommy Tønsberg/gardenliving.no
Pionvalmue er en sikker vinner. Foto: Tommy Tønsberg/gardenliving.no

Visste du at noen planter kan kalles sikre? De kan sås direkte på vokseplassen eller i en potte og kommer garantert til å gi deg blomster sommeren igjennom. Alt de trenger er vann og lys.

 

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Her er noen av de sikre sommerblomstene:

Fem sikre sommerblomster du kan så direkte på vokseplassen.
Blomkarse. Foto: Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no

Blomkarse – Tropaeolum majus

Ikke bare kan du spise blomst, blad og frø på blomkarse, men de kommer i en rekke farger fra kremhvit til nesten sort. En virkelig flott plante. Det finnes de som blir som lave tuer og de som slynger seg bortover eller nedover. Velg den typen og fargen som passer deg best.

Slik gjør du:

Fjern ugresset før du planter og løsne jorden lett med en liten greip. Frøene er store, så et til to frø i hvert plante hull når faren for frost er over. De skal ca 1 cm dypt med en avstand på 15 cm. Vann godt. Etter ca to uker vil du se to runde blader på en kraftig stilk. Vil du tyvstarte litt kan du så noen frø i potter i begynnelsen av mai for så å plante de ut i slutten av mai. Blomkarse trives med lite gjødsel, så den trenger ikke særlig stell i løpet av sommeren.

 

Jomfruen i det grønne. Foto: Nelson Garden

Jomfruen i det grønne – Nigella damascena

Dette er en søt liten plante som er nydelig som sommerblomst i bedet og som en snittblomst. Du kan også tørke de dekorative frøkapslene denne planten får. Jomfruen i det grønne finnes i nesten alle blå og lilla toner, men også i rosa og hvitt.

Slik gjør du:

Fjern ugresset før du planter og løsne jorden lett med en liten greip. Frøene er middels store og svarte. Strø de jevnt utover voksestedet i grupper og dekk de kun lett med jord. Vann godt etter på. frøene spirer innen 10 dagers tid. Frøplantene er små med tynne nesten dillaktige blader.

 

 

Fem sikre sommerblomster du kan så direkte på vokseplassen.
Pionvalmue. Foto: Tommy Tønsberg/gardenliving.no

Pionvalmue  – Papaver somniferum

Denne valmuen kan virkelig bli et blikkfang i hagen og hvis du lar den så seg selv har du den for alltid for frøene overlever vinteren fint. Den finnes i enkle og fylte former fra helt hvit til nesten svart. Denne planten har fine frøkapsler også som kan tørkes.

Slik gjør du:

Fjern ugresset før du planter og løsne jorden lett med en liten greip. Frøene er ganske små, så strø de lett utover der du vil at de skal vokse. Prøv å strø de slik at det er noen centimeter mellom frøene. De trenger ikke dekkes noe særlig, men du må passe på at jorden ikke tørker hardt ut. Etter ca. 10 dager begynner frøene å spire. Frøplantene har litt ovale blader og er blågrønne. Planten er giftig, men ikke frøene.

 

Fem sikre sommerblomster du kan så direkte på vokseplassen.
Solsikke. Foto: Tommy Tønsberg/gardenliving.no

Solsikke – Helianthus annuus

Solsikker er en stor favoritt hos mange. De siste årene har det kommet mange stilige nye sorter med små kremfargete blomster som kommer igjen og igjen eller lave med helt fylte blomster. Det finnes også store kjemper med gule eller røde blomster, så her er det bare å velge å vrake.

Slik gjør du:

Fjern ugresset før du planter og løsne jorden lett med en liten greip. Frøene er som regel store, så et til to frø i hvert plante hull når faren for frost er over. De skal ca 1 cm dypt med en avstand på minst 50 cm. Frøene spirer ganske fort spesielt hvis det er varmt i været. Spirene har to ovale blader og er litt voksaktige. Vil du tyvstarte litt kan du så noen frø i potter i begynnelsen av mai for så å plante de ut i slutten av mai. Gir du solsikker gjødsel vil de bare bli større. De vil gjerne ha en del sol for å ikke komme i blomst for sent.

 

Fem sikre sommerblomster du kan så direkte på vokseplassen.
Ringblomst. Foto: Tommy Tønsberg/gardenliving.no

Ringblomst – Calendula officinalis

Vil du ha varme farger i hagen hele sommeren er ringblomster flotte. De har store prestekragelignene blomster fra lyst gult til dyp oransje. De vakre blomstene kan spises i salater og brukes i kaker. De kan også tørkes for vinterbruk.

Slik gjør du:

Fjern ugresset før du planter og løsne jorden lett med en liten greip. Frøene er vridde, buede og ser litt artige ut. Så et til to frø i hvert plantehull når faren for frost er over. De skal ca 1 cm dypt og med en avstand på ca 10 cm. Frøplantene har grønne avlange blader. Kniper du av de visne blomstene på sommeren vil de bare få flere blomster. Du kan også høste dine egne frø som du kan ta vare på og så året etter.

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

Mer moro fra Min Oase:

Lag dine egne stauder (slik gjør du det)

8 fine inneplanter som tåler mørke

Alt du trenger å vite om plantelys

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen