10 fine måter å oppbevare ved på

Tekst: Maria Aarli-Grøndalen
kommentarer
ved oppbevaring
Denne er laget av stål og designet for å tåle 1000 kilo ved. Bilde fra den australske produsenten Unearthed.net.au.

Få ting er koselige enn den knitrende lyden av bål på peisen, kombinert med en behagelig stol, en spennende bok og en kopp med noe varmt å drikke i hånda. Men for at en slik scene skal kunne bli en realitet, trenger du ved, og ikke minst et godt sted å oppbevare veden.

Og hva kan vi gjøre med denne oppbevaringen for å få den til å se litt lekker ut, samtidig som den skal holde veden organisert og ikke minst tørr og fin? En aldri så liten surferunde på nettet resulterte i inspirasjon i form av disse variantene:

Lag et enkelt vedskjul selv, for eksempel et som ser ut som dette, konstruert av handyman Øyvind Lie for Klikk.no/hage. Det krever ikke all verdens snekkerferdigheter. Jeg hadde følt meg bra flink om jeg hadde tatt meg tid til å mekke dette:

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

ved oppbevaring
Hvorfor ikke prøve deg på å snekre litt selv. Enkel oppskrift finner du på klikk.no/hage. Design og foto: Øyvind Lie

 

Det er fremfor alt greit å skaffe til veie tak over veden. Det beste er egentlig å lagre ved innedørs, men vi har ikke alle garasje eller vedskjul.

Det viktigste å passe på om du ordner oppbavering av ved utendørs, er at underlaget er flatt og slett der du plasserer konstruksjonen eller stativet, slik at det ikke velter. Helst skal også veden tørke i ly for regn, og på et sted som ikke er det mest værutsatte i hagen.

Det skal ikke så mye til for å gjøre vedskjulet litt mer fancy heller. Har du stor hage eller hyttestil, kan du lage vedskjul som går ganske i ett med naturen, som dette her:

 

Vi vet jo alle at ved skal oppbevares tørt. Men det er jo ekstra stas om den oppbevares fint også.
Klassisk vedoppbevaring med den ekstra finessen at det er torv på taket. Veldig fint! Foto: Per Chr. Tellefsen/Hytteliv

 

Eller kanskje varianten under appelerer? Fikk lyst til å male den i en mørk farge utenpå, med en kontrastfarge i nisjen, og deretter legge puter og skinn i stedet for ved i den, når det ikke er bålsesong, vel og merke.

Da hadde du slått to ildfluer i en smekk, og fått både vedlagring og en sjarmerende sittebenk, avhengig av sesong. Denne konstruksjonen fant vi på Byggmakkerpluss.no:

 

ved oppbevaring

 

Vedstativet behøver dog slett ikke være av treverk. Har du en grei strek, kan du selv tegne en variant og ta med deg tegningen til en lokal blikkenslager som kan lage den for deg i et metall som tåler vær og vind.

Hva med noe a la denne fra Wayfair.com, pent plassert under tak i en lun krok på terrassen?

 

ved oppbevaring

 

Er du ikke så god til å tegne, finnes det folk som kan ta hele jobben med uteplassen fra A til Å. Terje Hausken fra Safeplay.no er en å følge med på, hvis du trenger hjelp til dette.

Han fører vedstativet Paras, med ramme i vær og varmebestandig cortenstål, et materiale som blir vakrere etter hvert som det får en patinert overflate skapt av vær og vind. Sjekk ut:

 

Paras Vedstativ fra Safeplay.no, designet og utført av Terje Hausken.

 

Men for at veden skal kunne tørke, bør den nok plasseres med i ly og le enn varianten på bildet under, som er fra Rostfriabord.se, en bedrift i Trelleborg, sør i Sverige som lager kontruksjoner på mål:

 

ved oppbevaring

 

Alltid fint å ta seg en spanerunde på dine lokale byggvarehus, slik at du kan se og kjenne på alternativene som finnes. Disse finingene i svart metall er fra Bauhaus.no.

 

6001230A_2

 

Ha alltid øynene oppe, for uventede resultater kan dukke opp på din vei. Dette lille stativet er fra Biltema. Enkelt, moderne og rent i stilen – og det tåler å stå ute. Sett det under tak mot en vegg og dekk til med en presenning, så er du kanskje i boks med vedoppbevaringen for i år?

 

biltema ved oppbevaring

 

Og hvis du bare skal ha en liten mengde med ved, til for eksempel bålpanne eller lignende ute, så står du veldig fritt. Spesielt om du bare løfter vedkurven med deg inn om natta eller ved uvær.

Da kan du bruke mer eller mindre hva som helst til oppbevaringen: gamle fruktkasser, kurvmateriale, lær, ståltrådkurver, you name it.

 

ved oppbevaring

 

Bare for å minne deg på hvor skjønt det er med bål, nyt stemingen i dette bildet fra Canvas Hotell i Telemark. Kanskje alt du trenger for peiskosen er en liten bålpanne, som her. Det går jo faktisk an å stable veden i badekaret og legge en presenning over når du har tappet ut vannet.

Husk også på at når du finner et vedstativ du faller for, hør med personalet i butikken om stativene er beregnet for å stå ute. Så vet du hva du har å forholde deg til.

 

Denne bloggposten er skrevet av Maria Aarli-Grøndalen. Hun er en trendfiksert journalist, interiørstylist og interiørkonsulent med sterk pasjon for grønne vekster som krever lite, både av gartnerkunnskap og av stell.

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Tips&råd, Uteplass

Siden fortsetter under annonsen