Plant klatreplanter før frosten kommer

Tekst: Yvonne Ringnes Nilsen/ Klikk.no bolig. Foto: Colourbox
kommentarer
Drømmer du om en koselig hagekrok der taket er dekket av vakre klatreplanter? De skaper en koselig stemning i hagen. Her er to eksperters beste tips.

Nå er det salg på hagesentrene, så det er bare å løpe og kjøpe og plante før frosten kommer.

Stauder, som mange klatreplanter er, kan du fint plante nå selv om de ser litt stusselige ut. De vil gå i vinterdvale, og våkne og begynne å klatre til våren.

Drømmer du om en koselig hagekrok der taket er dekket av vakre klatreplanter? Klatre- og slyngplanter er dekorativt og skaper en koselig stemning i hagen. Her er to eksperters beste tips:

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Hagespesialist Anna Langåker hos Bakker Holland:

 • Tenk nøye gjennom funksjonen til plantene du skal kjøpe: Ønsker du at de skal være vintergrønne? Vil du hindre innsyn eller skape le for vinden? Eller er du ute etter en plante som vokser raskt? Noen planter er en pryd for øyet, mens andre dufter fantastisk godt. Det er smart å tenke på dette før du handler. Det gjelder å finne planter som klatrer villig på tak, vegger og pergolaer – og som tåler vårt nordiske klima.
 • Det kan også være fint å velge en eller to eviggrønne planter for det grønne taket. På den måten får du ikke brune, bladløse kvister på vinteren.
 • Vintereføy er en plante som har mange gode egenskaper. Den trives i nesten alle slags jordtyper. Dessuten vokser den villig både i full sol, halvskygge og helskygge. Eføy er hardfør og passer utmerket godt til vårt nordiske klima. Et absolutt must på det grønne taket.
 • En annen allsidig klatreplante er klatrevillvin. Den har grønne blader på sommeren som skifter farge til lekker rød på høsten.
 • Denne lettstelte klatreplanten trives i alle slags jordtyper. Den kan dekke en hel vegg i løpet av noen år. Villvin mister forøvrig bladene sine på vinteren.
 • For fargerike innslag innimellom det grønne på terrassetaket ditt, er klematis et must.
 • Den kommer i alle mulige farger. Har du flere ulike planter vil de blomstre fra tidlig forsommer til langt ut på høsten. Det finnes små- og storblomstrende klematis, og de varierer også mye i høyde.
 • Noen typer vokser til rundt to meter, mens andre kan bli inntil åtte meter høye. For eksempel klematisen Montana.
Drømmer du om en koselig hagekrok der taket er dekket av vakre klatreplanter? De skaper en koselig stemning i hagen. Her er to eksperters beste tips.
WISTERIA: Dette er hageekspertenes favoritt blant klatreplantene. Men vil den overleve vinteren?

Fagansvarlig Andy Bishop (Hageland i Sarpsborg):

 • Wisteria, eller blåregn som den også kalles, er den vakreste klatreplanten av dem alle. Den er i en egen klasse, har store, flotte, hengende blomster og den kan klatre seg så høy som 10 meter og spre seg nærmere 30 meter. Et minus er at den kan ha vansker med å takle vinteren. Man må i så fall dekke til røttene godt og håpe på en mild vinter.
 • En fin eviggrønn variant er Vintergrønn kaprifol. Denne kan bli flere meter høy og den trives både i sol og i skygge. Den blomstrer fra juni til september og på høsten får den flotte, røde bær. De fleste kjenner til hvor nydelig kaprifolen dufter.
 • Et annet alternativ er, overraskende nok, bjørnebær. Den er fin til pergola og klatrevegger. Den har vakre blomster og får bær i august og september. Man kan få varianter av bjørnebær uten torner. Den er dessverre ikke vintergrønn, men mister bladene sine utover høsten.
Drømmer du om en koselig hagekrok der taket er dekket av vakre klatreplanter? De skaper en koselig stemning i hagen. Her er to eksperters beste tips.
EFØY: En vintergrønn klatreplante som eføy, er et fint utgangspunkt på det grønne taket.

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen