Poding gjort enkelt

Tekst: Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no.
kommentarer
Poding er enklere enn mange tror. Her får du en grundig gjennomgang av hvordan poding foregår.
Poding av frukttrær er enklere enn mange tror. Foto: Colourbox

Det er mange som tenker at poding er komplisert og vanskelig.

I virkeligheten er det utrolig enkelt å lykkes med denne type formering. Det er også derfor den benyttes verden over. Jeg podet 30 epletrær til en eplebuevei vi skal ha i hagen. Av 30 podinger ble det 30 ferdige trær, altså 100 prosent tilslag.

Hva er egentlig poding?

Poding er en formeringsmåte som består i å få deler fra to beslektede planter til å vokse sammen. For å få plantedelene til å vokse sammen, må det være kontakt mellom sevjelagene på begge planter. Den nye planten blir et dobbeltindivid, hvor roten stammer fra ett og toppen fra et annet individ. Slik kan man for eksempel få to ulike epleslag til å vokse på den samme stammen. Kilde: Snl.no

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Podede frukttrær

De fleste frukttrær (eple, pære, kirsebær og plommer) i Norge er konstruert av to deler; grunnstamme og edel sort. Norgro.no selger grunnstammer og podekvister. En grunnstamme koster per i dag kr 60 per stykk, uavhengig om det er eple, pære, plomme eller kirsebær.

Grunnstammens oppgave, rent bortsett fra å forankre treet til bakken, er å bidra til å regulere treets vekst og utvikling. Du kan velge mellom grunnstammer med ulike egenskaper.

Jeg valgte grunnstamme B9, som er til eple. Det er en grunnstamme fra Russland, som er veldig vinterherdig, gir tidlig bæring, er resistent mot rothalsråte og har middels kraftig vekst, som trenger oppstøtting.

Dette trenger du:

 • Velg hvilken type grunnstamme du skal pode på alt etter hva du skal pode. De ulike grunnstammene har forskjellige egenskaper, alt etter hva du ønsker av treet ditt. Grunnstammene må bestilles ganske tidlig på året.Du kan også pode inn flere sorter på eksisterende trær i hagen.
 • Velg hvilke sorter du vil pode. Podekvistene kan kjøpes fra Norgro.no (må bestilles innen 31.mars 2016) eller fås fra venner eller fra egen hage. Podekvistene må være av siste års vekst og de må være i hvile. Det vil si at sevjen ikke har begynt gå enda. De kan legges i plast, under snøen for eksempel.
 • Podekniv, potter, jord, noe til å binde podingen sammen som bast, strikk eller klingfilm og plast.

 

Slik gjør du:

 • Bestem deg for hvilken podemetode du vil bruke. Kopulasjon er den vanligste metoden og som du kan se på bildene her.
 • Gjør klart potter, podekniv, jord, strikk, vannkanne, plast og rengjør stedet der du skal pode.
 • Finn frem podekvistene og bruk den kvisten som passer best i tykkelse med grunnstammen.
 • Lag et snitt på 2-3 cm, på podekvisten og legg den på et rent underlag, bruk tommelen til å støtte bak snittet.
Poding er enklere enn mange tror. Her får du en grundig gjennomgang av hvordan poding foregår.
Bruk podekniv og lag et snitt på 2-3 cm. Foto: Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
 • Lag 2-3 cm snitt på grunnstammen, bruk tommelen til å støtte bak snittet.
 • Prøv å få snittflatene til å passe best mulig sammen. Spesielt er dette viktig at ytterkantene er nær hverandre. Er kvistene ulik størrelse, få kantene til å passe på den ene siden.
Poding er enklere enn mange tror. Her får du en grundig gjennomgang av hvordan poding foregår.
Prøv å lage to så like snitt som mulig og fest kvistene sammen. Foto: Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
 • Bruk podestrik eller klingfilm  (som fungerer utmerket) og bind rund podingene, slik at det blir skikkelig stramt. Du skal ikke kunne løsne podekvisten. Du kan pensle over med podevoks, slik at podingen blir tett. Jeg gjør ikke dette, og det går fint.
Poding er enklere enn mange tror. Her får du en grundig gjennomgang av hvordan poding foregår.
Når kvistene er festet sammen, er det på tide å potte den. Foto: Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
 • Finn en potte som passer og pott opp planten. Vann godt og dekk gjerne planten med gjennomsiktig plast. På den måten tørker ikke podekvisten så lett ut. Sett den på et beskyttet sted.
 • Etter 3-4 uker bør de ha grodd sammen og planten kan stelles som vanlig planter. Fjern ikke strikken eller plasten rundt podestedet før det har minst gått 2 måneder.

 

  Tips!

 • Bruk skikkelig podekniv, den er enegget og gjør at snittet blir rett og jevnt.
 • Om ikke podesnittet passer helt perfekt gjør det ingenting. Så lenge den passer i barkkanten på den ene siden går det fint. Det er her i kanten at kvistene vokser sammen.
 • Det er lurt å øvepode litt først med en selje for eksempel, slik at du vet du får det til før du prøver på ekte vare.
 • Tommelen brukes på baksiden av grenen for å støtte opp når du snitter. Det kan være litt skummelt, for følelsen av å kutte seg i tommelen gjør at du ikke tar i like mye som du burde. Jeg pleier å bruke et tykt plaster på tommelen for å beskytte den.
 • Fjern rotskudd som kommer på grunnstammen fortløpende.

 

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

 

Mer hagemoro på Min Oase:

5 sommerblomster du garantert lykkes med

Slik dyrker du spirer på kjøkkenbenken

Få de vanskelige plantene til å trives med lunt mikroklima

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Uteplass

Siden fortsetter under annonsen