Pynt maten med dekorative spiselige blomster fra hagen

Tekst og foto: Tonje Bergh/Plantmania.no
kommentarer
Visste du at du kan spise stemorsblomster, georginer, gladioler og storkenebb for eksempel? Pynt maten med vakre spiselige blomster fra hagen!
Stemorsblomster pynter opp i fatet med de litt "trauste" potetene

Når våren og sommeren endelig er her vil vi kose oss ute så mye som mulig. Vi tar med oss kjøkkenet ut, og da er det fint å ha krukker eller bed med urter og spiselige blomster som er lett tilgjengelig og som samtidig pynter opp. Her får du tips og råd til hvordan du kan pynte maten med dekorative spiselige blomster fra hagen.

Spiselige, dekorative  blomster

Det sies at vi spiser gjennom øynene, og fargeglade lekre blomster som dekorasjon eller ingrediens i maten, kan løfte den enkleste rett til en kulinarisk opplevelse. Knip av blomster som akkurat har sprunget ut, og pynt de ulike rettene med dekorative fargerike blomster. Mange av blomstene er også godt egnet til bruk i matlagingen, og flere av blomstene strutter av vitaminer og mineraler. På denne måten får du kombinert prydverdien med nytteverdien.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Visste du at du kan spise stemorsblomster, georginer, gladioler og storkenebb for eksempel? Pynt maten med vakre spiselige blomster fra hagen!
Fileter av kalkun dekorert med stemorsblomster og kattost

 

Tips til plukking og behandling av blomstene 

  • Blomstene bør plukkes om formiddagen når de ennå er duggfriske og saftspente.  For å få best smak bør griffelen og pollenbærerne i blomsten fjernes før bruk. Nyutsprungne blomster har rikest aroma.
  • Nyplukkede blomster kan holde seg en uke i kjøleskap hvis de blir oppbevart i et plastbeger med litt fuktig papir i bunn.
  • Ønsker du å bruke blomstene ferske, bør disse tilsettes maten rett før servering for å få best mulig smak og tekstur.
  • Hvis blomstene du har er blitt litt slappe, kan du legge dem flytende i iskaldt vann i noen minutter. Bare pass på at de ikke blir liggende for lenge, da kan de fort miste aroma.

 

Visste du at du kan spise stemorsblomster, georginer, gladioler og storkenebb for eksempel? Pynt maten med vakre spiselige blomster fra hagen!
Blomkarse gir salaten et skikkelig «fargekick»

 

Viktige forholdsregler

  • Det er viktig å huske på at ikke alle blomster er spiselige.
  • Du må kunne kjenne til hvilke blomster som er spiselige og hvilke som ikke er spiselige.
  • Noen blomster likner på hverandre, men kan være litt skumle fordi den ene kan være spiselig, mens den andre kan være giftig. Er du i det minste tvil, så rådfør deg med fagekspertene.

 

 

 

Visste du at du kan spise stemorsblomster, georginer, gladioler og storkenebb for eksempel? Pynt maten med vakre spiselige blomster fra hagen!
Til sushi passer det å pynte med knollbegonia som har en syrlig og frisk smak.

Eksempler på blomster du trygt kan spise

  • Fioler
  • stemorsblomster
  • ringblomst
  • nellik
  • daglilje
  • tusenfryd
  • blomster fra eple, pære, kirsebær og plommetrær
  • dahlia (georginer)
  • gladioler
  • agurkurt
  • jordbær
  • kløver
  • kornblomst
  • lavendel
  • blomkarse
  • rose
  • tagetes
  • blomster fra krydderurter
  • hagestokkrose
  • moskuskattost
  • storkenebb

 

 

Visste du at du kan spise stemorsblomster, georginer, gladioler og storkenebb for eksempel? Pynt maten med vakre spiselige blomster fra hagen!
Svale sommerdrinker pyntet med knopper av syrin og roser.

 

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Slik kandiserer du blomster enkelt selv

La krukkene bugne av spiselige blomster

Slik lykkes du med bugnende potter og krukker

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen