Seks hardføre inneplanter

Tekst: Kristin Granum Skoglund
kommentarer
alle-seks-hardføre utsnitt

Er du kanskje mye på farten, eller glemmer du rett og slett å vanne stueplantene dine? Da bør du gå for inneplanter som tåler både litt mørke og tørke. Felles for alle er at de behøver kun litt vann om gangen.

Seks fine inneplanter som er noen skikkelig tøffinger, og tåler både ujevn vanning og lite lys.
Alle plantefoto: Plantasjen.no

1. Aglaonema, sjømannstrøst, finnes i flere sorter med ulike sjatteringer i bladene. Det sies at denne planta var den eneste sjømennene kunne ha i de mørke lugarene sine. Sjømannstrøst liker å stå varmt, men uten direkte sol – tåler også å stå mørkt!

2. Hoya compacta, er en type voksblomst med vridde, krøllete blad. Den får lange hengende greiner som kan passe i en ampel eller rundt en ståltrådbue. Planten tåler det meste, foruten for mye vann. Står den i et solrikt vindu, vil bladene bli lysere grønne, men tilgjengjeld vil den blomstre med små duftende blomsterklaser utover greinene. Den brokete varianten heter `Variegata´

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

3. Philodendron, treklatrer finnes i utallige variasjoner og er alle lett stelte klatreplanter som enten kan brukes i ampel, eller som klatreplante langs en mosestokk. De tåler å stå både mørkt inne i rommet, men også lyst i et vindu. Plantene må tørke opp mellom hver vanning.

4. Monstera, eller vindusblad, vokser i område med høy temperatur og skygge under trekronene. Derfor egner den seg fint inne i våre varme og kanskje mørke stuer. De nederste bladene er ofte noe mindre og hele, mens etter hvert som den vokser vil de nye bladene få større og flikete blad (vinduer). Planta slynger luftrøttene sine opp i trestammene og hos oss må den derfor få en mosestokk å vokse på. Luftrøttene må ikke fjernes.

5. Zamioculcas zamiifolia er en inneplante-tøffing for varme og tørre stuer. Den kan fint trives i et sørvendt vindu med full sol, men også i en mørk krok innerst i stua – bare den ikke får for mye vann! De oppsvulmede stengelknollene lagrer vann (vokser i ørkenen) og må få tørke opp mellom hver vanning.En liten lunken vannskvett i uka er nok så lenge den står mørkt, men står den i et solvindu kan den få litt mer. Den tåler også sjeldnere vanning, og rikeligere når den først får – tenk ørken.

6. Sanseviera trifasciata eller svigermors tunge er en gammel plante som er på full fart tilbake og inn i stuene – en skulptur plante. De lange flotte bladene renser luften, i tillegg til at den tåler lite lys og med ujevn vanning! Står den i en mørk stuekrok på vinteren, holder det med en vannskvett i måneden, men i vinduet må den selvsagt få vann noe oftere. Det finnes flere sorter med ulike bladstriper.

Seks fine inneplanter som er noen skikkelig tøffinger, og tåler både ujevn vanning og lite lys.
Slik kan monstera eller vindusblad også se ut. (Foto: istock)

Stell på sommerstid

Sommertid er grotid og derfor bør alle plantene få gjødsel. Kjøp en svakere gjødselblanding som skal brukes ved hver vanning, det vil si en gang hver uke.

Stell på vinterstid

På vinteren skal plantene hvile og trenger derfor mindre vann, og ikke gjødsel. Vann helst fortsatt en gang hver uke, men ikke fullt så mye. Med plantene under, er det som regel ingen krise om du hopper over noen dager. Potteklumpen skal rekke å tørke opp mellom hver vanning, men selvsagt ikke skrumpe helt inn til en hard klump som løsner fra pottekanten.

Seks fine inneplanter som er noen skikkelig tøffinger, og tåler både ujevn vanning og lite lys.
En annen utgave av philodendron. (Foto: istock)

Problemer i paradis?

Blir bladene på plantene dine gule, vil det som regel bety at de har fått for mye vann. Brune blader får plantene ved for lang tørke.

Slappe eller skrukkete blader kan bety både for mye og for lite vann – stikk fingeren i jorda og sjekk pyntepotta om planten står i vann.

Kristin Granum Skoglund bor på en liten plass i solhellinga med utsikt over Mjøsa. Hun er blomsterdekoratør og gartner og driver eget firma, Tun & Hage. Hun lager mye vakkert for hagemagasinet Hageliv & Uterom.

Mer moro fra Min Oase:

De beste luftrensende grønne plantene

Plantene du kan så allerede i januar

Disse 5 snittblomstene holder lengst

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen