Slik bruker du stein i hagen

Tekst: Yvonne Dengin/Bonytt. Foto: Anne Manglerud
kommentarer
Riktig bruk av stein i hagen gir linjer og struktur. Elementer som terrasser, murer, trapper og gangveier danner utgangspunktet for en god hageplan.

Riktig bruk av stein i hagen gir linjer og struktur og bidrar til stiluttrykket. Gjør du jobben skikkelig kan hagen bestå i hundre år. Høsten er en super tid for å opparbeide eller omarbeide hagen. Det er nå vi har friskt i minne hva vi drømmer om eller ønsker å forandre på. Elementer som terrasser, murer, trapper og gangveier danner utgangspunktet for en god hageplan. Bruker du solide materialer og gjør et skikkelig grunnarbeid, er det ikke umulig at hagen overlever huset den omkranser. I likhet med materialene på hagens harde elementer bør formene du ønsker og plasseringen av trær planlegges med et langsiktig perspektiv. Dette er ikke noe vi kan forandre til stadighet, det ville vært både kostbart og omfattende.

Riktig bruk av stein i hagen gir linjer og struktur. Elementer som terrasser, murer, trapper og gangveier danner utgangspunktet for en god hageplan.
Små gangveier og stier skaper liv i hagen.

Planter, møbler og tekstiler er derimot lettere å bytte ut i takt med trendende. Når du investerer i uterommet, er det derfor fornuftig å velge materialer og former som glir naturlig inn i miljøet og passer til husets stil.

Har huset en formell fasade og det er direkte kontakt mellom uterommet og huset, vil en rendyrket formell stil sannsynligvis bli mest vellykket.

Bruk gjerne symmetri der den ene siden speiler den andre dersom huset for øvrig har en symmetrisk arkitektur. Stilens ryddige og elegante uttrykk baserer seg på geometriske former. Snorrette gangveier og uteplasser, plantefelt og plen med geometrisk utforming skaper orden i uterommet selv om beplantingen er litt rufsete. La gjerne hagens harde materialer til sammen danne en helhet av sirkler, rektangler eller kvadrater.

En uformell hage skal være mer upretensiøs og passer for hus i landlige omgivelser og for den som ønsker en romantisk hage, nostalgisk hage, eller en naturhage. Den utformes med myke linjer og organiske former, vi holder oss unna rene geometriske former som sirkler og kvadrater. Selv om stilen er friere og mer avslappet i utformingen er det likevel viktig med en konkret plan for at resultatet ikke skal virke rotete.

Riktig bruk av stein i hagen gir linjer og struktur. Elementer som terrasser, murer, trapper og gangveier danner utgangspunktet for en god hageplan.
Heller i en bue gir en forlenget effekt i hagen.

Det kan være en utfordring å planlegge et uterom ved bruk av fri form. Uten en underliggende idé som binder det hele sammen, kan det bli rotete. Gode linjer er et begrep jeg bruker ofte, og det er noe vi fokuserer mye på når vi jobber med hagedesign. Skjeve linjer har en tendens til å irritere øyet. Derfor må rette linjer være helt rette, og buer må ha tydelige og rene former. Det er lett å overdrive bruken av slyngende buer, særlig når man lager plantefelt med organiske former. Det holder ofte med en tydelig S-form, og den bør være stram. En slapp bue kan gi inntrykk av at du har mislyktes med å lage en rett linje. Buede linjer, trapper og stier skaper interesse og bør brukes bevisst. Blant annet kan vi bruke buer for å forlenge perspektivet slik at uterommet virker større. La linjen peke i den retningen du vil at blikket skal bli ledet, og ikke til baksiden av garasjen eller til kompostbingen.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Riktig bruk av stein i hagen gir linjer og struktur. Elementer som terrasser, murer, trapper og gangveier danner utgangspunktet for en god hageplan.
Med stein i hagen kan du markere inngangen til huset på ulike måter.

En hage med flere rom er alltid interessant, og soneinndelingen gjør også at hagen virker større enn den er. Bevisst bruk av linjer, gangveier og trapper knytter uterommets ulike soner sammen til en helhet. En sti som svinger rundt et hjørne, inn mellom en gruppe trær eller forsvinner bak en busk, pirrer nysgjerrigheten. Gangveier, stier og tråkkheller kan ha flere funksjoner enn å vise vei rundt huset. Bredde, materialer og form skal også si oss noe om hvor veien leder. Hovedgangveier som brukes daglig, for eksempel mellom inngangsdøren og biloppstillingsplassen, bør ha en bredde på minimum 120 cm, slik at to kan passere hverandre. Dekket bør  være funksjonelt; sklisikkert, lett å måke eller koste, gjerne med varmekabler i trapper og der terrenget skråner.

En smal, gruslagt sti eller små tråkkheller lagt i gresset signaliserer veien til baksiden eller den såkalte kjøkkeninngangen, og passer dessuten godt til å forbinde ulike soner. På en hyttetomt kan alle gangveier ha et uformelt preg. Der vil det være naturlig å bruke bruddheller eller en gruset sti også mot hovedinngangen.

Stein i hagen:

  • Tenk stort! En stor tomt, hus eller hytte trenger store tråkkheller, minimum 70 x 70 cm, og brede gangveier.
  • Legg gangveiene eller tråkkhellene der du ser det blir spor i gresset.
  • Tråkkheller og gangveier bør ikke ligge nærmere husveggen enn 150 cm, der er det mest naturlig å gå.
Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen