Slik driver du frem kvister i blomst

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
Praktmagnolia er virkelig et syn der den blomstrer på bar kvist. Foto: Colourbox
Praktmagnolia er virkelig et syn der den blomstrer på bar kvist. Foto: Colourbox

Sakte blir dagene litt lengre. Vi merker at sola såvidt begynner å varme, og ute i hagen finnes busker og trær med fristende kvister og greiner som etterhvert vil forberede seg på våren. Så hvorfor ikke ta med hagesaksen en tur ut? Nå har vi muligheten til riktig å studere plantene og nyte de vakre små blomstene på nært hold i vasen. Og har du ikke egen hage, ja så ta deg en tur i skogkanten.

trollhassel obp
Trollhassel (Hamamelis japonica) kan blomstre så tidlig som februar. Ta inn en kvist og nyt de spesielle blomstene. Foto: obp.no

Skrap vekk barken på grove greiner

Samtlige busker og trær kan fint drives frem inne, men det er jo ekstra flott med de som blomstrer på naken kvist. Et godt tips er å skrape vekk barken slik at kvistene lettere kan suge opp vannet fra vasen. Bruk alltid ren vase og sett greinene i lunkent vann. I varme og tørre stuer kan det være en fordel å dusje kvistene jevnlig til knoppene spretter.

COLOURBOX9430939
Er du så heldig å ha en Magnolia kobus i hagen, kan du fint drive kvister i blomst innendørs. Foto: Colourbox

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Kvister fra hagen

  • Blodrips, Ribes sanguineum, får vakre små rødlige blomsterklaser
  • Gullbusk, Forsythia intermedia, kjenner vi som en av de tidligblomstrende buskene i hagen, med små gullgule blomster strødd utover greinene
  • Vårkornell, Cornus mas, får gule små blomsterknipper og er en av de tidligsblomstrende buskene i hagen
  • Magnolia finnes i flere sorter med ulike farger fra hvitt til dyp rosa. De blomstrer på naken kvist med vakre store blomster med lodne knoppskjell.
  • Alle typer frukttrær som kirsebær og plomme vil blomstre med vakre hvite blomster, mens eplegreiner får yndige hvitrosa kronblader. Prøv også å drive frem kvister fra prydepletrær.
Epleblomst4
Prydkirsebær gjør sitt for å lage vår innendørs. Foto: Hageland

Fra skogkanten

Alle nakne greiner kan drives, men prøv blåbærlyng med små lysgrønne skudd og små nikkende blomster, seljekvister med gåsunger, bjørkeris og hvorfor ikke rødhyll som får limegrønne små nydelige blomsterklaser.

 

Kristin Granum Skoglund bor på en liten plass i solhellinga med utsikt over Mjøsa. Hun er blomsterdekoratør, gartner og har utdannelse som fagtekniker innen park og hage. Kristin driver eget firma, Tun & Hage. Hun lager mye vakkert for hagemagasinet Hageliv & Uterom.

 

Mer moro fra Min Oase:

Ruteliljer, våriris, påskeliljer med flere: Disse løkplantene roper vår!

De beste luftrensende grønne plantene

Disse 5 snittblomstene holder lengst

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inne, Inspirasjon

Siden fortsetter under annonsen