Slik dyrker du spirer på kjøkkenbenken

Tekst og foto: Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
kommentarer
Grovbrød med pålegg og spirer. Sunt og veldig godt!
Grovbrød med pålegg og spirer. Sunt og veldig godt!

 

Spirer kan sås hele året, men er ekstra deilig i maten på denne tiden, da vi ikke har så mye helt friskt grønt som vi kan dyrke selv. Det fine med spirer er at alle kan gjøre det, liten som stor! Også siden spirer er kilden til liv, er de proppfulle av næringstoffer.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

Slik dyrker du frem spirer

  • Du trenger spirefrø. Dette får du på nettbutikker eller på hagesenteret.
  • Fyll et par spiseskjeer frø i en beholder. Bruk et syltetøyglass eller egen spireboks. Begge er gjennomsiktige, så det er lett å se spirene gjennom glasset. Da oppdager du fort om spirene er klare, og om du må gi dem mer eller mindre vann. Vær oppmerksom på at en liten mengde frø blir til mye spirer, og de bør spises friske, så ikke ha for mye frø i beholderen.
  • Fyll på med kaldt vann og la det stå til frøene har trukket til seg fuktighet og svellet opp til nesten dobbel størrelse. Gjerne over natten eller ca. 12 timer.
  • Sil deretter vannet fra og sett glasset med spirer på et sted med romtemperatur, men mørkt. Vi setter dem i kjøkkenskapet rett over vasken. Da er det kort vei når vi skal skylle spirene.
  • Hver dag tar du fram glasset med spirer og skyller dem med friskt vann. Tøm ut alt vannet før du igjen setter glasset tilbake i skapet.
  • Akkurat hvor lang tid det vil ta å drive fram spirene, kommer an på temperaturen. Men ikke la spirene få det for kaldt og vått, da spirer de dårlig. Du må selv avgjøre når du synes at de har utviklet seg nok.
Spirer 1
En spiseskje er nok.

 

Spirer 2
La frøene ligge i vann i et døgn.

 

Spirer 3
Snu boksen og la vannet siles fra.
Spirer 5
Etter 4-5 dag er spirene klare til å spises. Tenk at en spiseskje kan bli så mange spirer!
Grovbrød med pålegg og spirer. Sunt og veldig godt!
Grovbrød med pålegg og spirer. Sunt og veldig godt!

 

Spirer som kan dyrkes i spireboks / glass:

  • Alfalfaspirer – høstes 2–3 cm lange
  • Linsespirer – høstes ca. 2–3 cm lange
  • Mungbønner – høstes ca. 3–4 cm lange
  • Bukkehornskløver – høstes 3 cm lange
  • Ertespirer – høstes ca. 2–3 cm lange
  • Linfrøspirer – høstes ca. 3 cm lange
  • Reddikspirer – høstes ca 2–3 cm lange
  • Brokkolispirer – høstes 2–3 cm lange
  • Hvete, bygg, rug og havre – høstes ca. 3–4 cm lange

 

Spirer som kan dyrkes i bomull på en asjett:

  • Karsespirer – høstes 2–3 cm lange
  •  Linfrøspirer – høstes 3 cm lange
  •  Redikkspirer – høstes 2–3 cm lange
  • Solsikkespirer – høstes 3–4 cm lange
  • Redikk- høstes 2–3 cm lange
  • Brokkolispirer – høstes 2–3 cm lange

 

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.nosammen med Tommy Tønsberg.

Mer inspirasjon fra Min Oase:

5 sommerblomster du kan så – og garantert lykkes med!

Lag dine egne stauder (slik gjør du det)

8 fine inneplanter som tåler mørke

Alt du trenger å vite om plantelys

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Kjøkkenhage, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen