
Selv om mange av oss ønsker en vedlikeholdsfri hage, vet vi at slikt ikke finnes. Graden av arbeid avhenger av hagestilen du velger, typen planter du satser på, og hvor avslappet forhold du har til ugress.
– En hage med rette, strenge linjer krever mer vedlikehold enn en bohemaktig hage. I bohemhagen vil ugress og forvokste busker oppfattes som en del av den frodigheten man ønsker seg, sier stylist Juni Hjartholm.

Bohemstil i hagen skal ikke være for krevende, men baserer seg helst på det som finnes i den fra før. Skal du skape den fra bunnen av, er det kanskje nok å legge en kant med sviller mot en hekk, eller noen tråkkheller i gresset i de mest trafikkerte sonene.
– Du trenger et godt sted å være som passer din personlighet og ambisjonsnivå. Murte trapper, kanter og plattinger blir hagens grunnstruktur, og denne hagen kan bestå i flere generasjoner, sier stylist Aina Sollie Steen.

Det du planter vil i stor grad avgjøre hagens utseende, men dette kan du jobbe med og forandre på i årenes løp.
– Plen, og stier med heller og grus blir hagens gulv. Busker og trær fungerer som romdelere, og blomster blir dekoren, elementene som setter prikken over i-en. I tillegg har du naturligvis hagemøbler som gjør stedet til et oppholdsrom, sier Juni.
– Planter som kler stilen bohem i hagen er gjerne nyttevekster, stauder og busker. Ripsbusker fungere bra som hekk. Blomstene kan ha alle mulige farger, sier Aina.

Kiler det i magen når noen sier plukke og sanke?
– En bohem elsker å omgi seg med nyttevekster som krydder, grønnsakplanter og frukttrær og bærbusker. Det er ikke så nøye om det er litt rufsete i kantene eller om det er ugress, så lenge det bugner, sier Juni.

Skvallerkålen får vokse seg til fine, grønne kanter og blir dessuten brukt til suppe. Løvetannen har også livets rett i bohemhagen, bladene er fine i salat og knoppene blir kjempegode stekt i smør sammen med rotgrønnsaker.
– Mesteparten av arbeidsinnsatsen gjør bohmehageeieren i for- og etterkant av sesongen, sier Aina.

Midt på sommeren vil bohemen helst ligge og slumre i dagsengen, la humla suse og se hagen klare seg selv. Vel vitende om at det som er plantet kommer til dobbel nytte – både som en frodig oase og spiskammer.