Slik får du en grønn og frodig gressplen

Tekst og foto: Tonje Bergh/Plantmania.no
kommentarer
gressplen (2)

 

Flere steder i Norge har gressplenen kommet godt i gang, og mange har kanskje vært ute med gressklipperen opptil flere ganger allerede. Ikke noe føles bedre som å gå med nakne føtter på et fløyelsmykt grønt teppe og samtidig snuse inn lukten av nyklippet gress. Drømmen er en grønn og frodig plen som holder seg flott gjennom hele sommeren. Her gir vi deg nyttig råd og tips for å hjelpe deg i jakten på drømmeplenen.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

gressplen7

 

 

Fjerne dødt og vissent gress

Så snart plenen har tørket opp etter vinteren kan du begynne å rake bort tørt og vissent gress.

Dette gir luft til røttene og hjelper nye spirer frem.

 

DSC_0068
Det lønner seg å rake bort løv og vissent gress

Klipping

Klippehøyden må ikke være lavere enn 3,5 cm. Kortere klippehøyde vil føre til at enkelte gressarter kan gå ut og mosen får gode vilkår.

På høsten bør siste klipperunde være ca. 5 cm høy. Ellers kan det føre til frostskader. Og er gresset for langt kan det utvikles sopp og råteskader.

DSC_6273
Gresset bør ikke klippes for kort – ikke lavere en 3,5 cm

Mose i plenen

Vi får mose i plenen når vekstforholdene ikke er gode nok. For mye skygge, sur jord, for lav klippehøyde, næringsmangel eller for fuktige forhold, kan være årsaken.

Ta en jordprøve for å finne ut pH-verdien. Ligger den på 5,8-6,0 er forholdene gode. Er pH-verdien under 6,0, må du kalke opp jorda. Det går med ca en kilo pr. 10 m2 å heve pH-verdien 0,1.  Du må altså ha fem kilo for å heve pH-verdien fra 5,5 til 6,0. Pass på at du ikke kalker for mye. Det gjør flere næringsslag vanskelig tilgjengelig for plantene.

 

Lufting

Dårlig vekst av plenen kan også skyldes tett jordstruktur. Der hvor gressplenen har blitt utsatt for mye tråkk, kan jorden lett bli hard og kompakt. En omgang med jenrive, plenlufter eller vanlig greip vil hjelpe.

 

Gjødsling

Det er bedre å gjødsle lite og ofte, enn mye og sjelden. Gjødslingen bør skje i forbindelse med regn eller vanning. Det helt optimale for gressplen vil være å gjødsle 4 ganger per sesong, men det er ikke alltid det er like lett å gjennomføre. Klarer du å gjødsle plenen to ganger per sesong er det også bra.

April: 4-5 kg fullgjødsel per 100 m2.

Juni: 2 kg Kalksalpeter per 100 m2.

Juli: 2 kg Kalksalpeter per 100 m2.

August: 2-4 kg fullgjødsel per 100 m2.

NB! Gjødsling bør ikke forekomme etter midten av august for gresset må få tid til å avslutte veksten før forsten kommer.

 

Vanning

Vanning utover det som er nødvendig i etableringstiden bør unngås. Gresset skal vannes først når det viser visningssymptomer og misfarging, og da med minst 20 mm hver gang. Hyppig og overdreven vanning med små mengder vil føre til at røttene bare utvikles i det øverste jordlaget og gi en tørkesvak plen.

 

DSC_0127
Skal du vanne plenen, er det viktig at den får en skikkelig gjennomvanning – minst 20 mm

Kalking

Kalking bør gjøres hvert annet til tredje år, helst tidlig om våren, med 15 kg kalk pr. 100 m2. Hyppigere kalking kan vurderes på spesielle jordforhold, særlig i Sør-Norge.

 

Løkblomster i plenen

For å få et fargerikt innslag i gressplenen, kan du sette vårblomstrende løk om høsten. Tulipaner, krokus, påskeliljer og snøstjerne er eksempler på løkblomster som trives godt i plenen. Men har du løkblomster i plenen må du ikke kjøre gressklipperen i området før løkblomstene har visnet helt ned. Dette for å sikre god blomstring neste år.

våblomstrende_løk_plen
Vårblomstrende løk skaper liv og fargespill i plenen

 

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

Mer moro fra Min Oase:

Fem gode tips til hageplanleggingen

Armeringsnett brukt som hageportal

Alle disse kan spises!

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inspirasjon, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen