Slik holder du liv i Hortensia

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
Slik får du Hortensia til å leve lenge.
Hortensia får rosa blomster når jorda er mer basisk enn sur. Foto: Floradania.dk

Stuehortensia… kanskje den vakreste av de vakre. Staselig står den der med runde og lubne blomsterklaser i blek rosa, lilla, hvitt eller klar blå farge. Den kan blomstre i månedsvis med riktig stell, men mange synes den kan være litt vanskelig å få til. Så – hvordan skal den egentlig stelles?

 

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

Lyst – halvskygge.

For at de grønne knoppene skal “modnes” til farge, må du gi den godt med lys. Og så snart du kommer hjem fra butikken bør du sette planten så lyst som mulig, gjerne ved et vindu. På vinteren kan den fint tåle litt sol, selv om den trives aller best i halvskygge!

 

Passe med vann.

Jevn og svak fuktig jord er knepet, så gi derfor en daglig skvett. Slappe planter kan ha fått både for mye, eller for lite vann! Og har den først blitt for tørr, gi kun små vannskvetter i flere omganger. Prøver du derimot å gjøre det godt igjen ved å plaske på med vann, kan den rett og slett drukne – og druknede planter er vanskelig å redde.

 

Få Hortensia til å leve lenge med disse stelletipsene.
Ved sur jord, blir blomstene blå. Foto: Floradania.dk

Ph i jorda bestemmer blomsterfargen.

Den vakre blå fargen beholder du ved å gjødsle med surjordsgjødsel, gjerne utblandet i regnvann. Rosa farge får du ved høy pH, det vil si kalkrikt vann. Den hvite fargen forblir hvit.

 

Drømmer du om ny blomstring?

Ja da må planten gjødsles regelmessig. Klipp straks vekk avblomstende blomsterklaser og sett den ut i halvskygge. Husk å vanne hele sommeren igjennom, og utpå høsten skal den ha dannet anlegg til nye blomsterknopper. Så må planten inn i et kjølig rom for å kvile til neste vår. Og er du riktig heldig, vil den blomstre på nytt neste vår.

Kristin Granum Skoglund bor på en liten plass i solhellinga med utsikt over Mjøsa. Hun er blomsterdekoratør og gartner og driver eget firma, Tun & Hage, og lager mye vakkert for interiørmagasinet Lev Landlig og hagebladet Hageliv & Uterom.

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Alt du trenger å vite om Hortensia

8 nydelige inneplanter som tåler skygge

Slik steller du orkidéen din (glem alt du har hørt om et eggeglass med vann i uka)

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen