
Kaker og desserter pyntet med kandiserte blomster og blader gir et lekkert uttrykk.
Å kandisere blomster er superenkelt, og kan gi et meget pent resultat. Med kandiserte blomster på kaken eller som pynt på bordet vil du skape et blomstrende blikkfang til middagsfesten.

Dette gjør du
- Start med å plukke usprøytede friske spiselige blomster. Blomstene bør plukkes om formiddagen når de ennå er duggfriske og saftspente.
- Eggehvite piskes lett med en gaffel.
- Blomstene dyppes i eggehviten og deretter strør du et tynt lag sukker på blomstene.
- Legg blomstene på et bakepapir til tørk. Vanlig sukker fungerer bra, men vil du ha et mer elegant uttrykk bruker du et sukker som mer finkornet.
- Etter tørking kan blomstene oppbevares i en lufttett boks. Her vil de klare seg i noen måneder uten å bli stygge.
Disse blomstene egner seg best til kandisering.
Roseblader, syrinblomster, fioler, nellik og stemorsblomster egner seg meget godt til kandisering.
Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har blant annet skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».