Slik lykkes du med juleroser

Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no. Alle foto: floradania.dk
kommentarer
Juleroser er ikke alltid så lett å få til. Vi viser deg tipsene som skal til for å lykkes.
Den hvite julerosen er den klassiske juleblomsten mange ønsker seg nå i adventstiden.

Julerose er en relativt ny juleblomst her i Norge, men vi har allerede tatt den inn i varmen og bruker den flittig i hjemmene våre. Mange synes julerosene er sjarmerende med sine nikkende hvite blomster, men den kan være vanskelig å holde liv i over lengre tid. Følg tipsene under og du vil få mest mulig ut av julerosen din.

Juleroser er ikke alltid så lett å få til. Vi viser deg tipsene som skal til for å lykkes.
Juleroser er fine i gjennomsiktige glass, bruk gjerne et gammelt glass du har liggende. Litt mose i bunnen hjelper til å holde på fuktigheten.

Slik holder juleroser seg best inne:

Siden juleroser er en fjellplante, så liker den å stå kjølig, med mye lys. Gjerne med temperaturer fra null til ti grader. Det kan være litt vanskelig å få til i våre moderne hjem. Vent med å kjøpe julerosene til godt ut i desember, hvis du ikke har et kjølig sted å sette den.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Merker du at julerosen din får gule blader og blomstene fort blir grønne? Da står de for varmt og mørkt. Knip av de gule bladene og sett planten kjøligere i et vindu. Juleroser liker å ha en jevn fuktig jord og ikke tørke for mye.

Sett planten bort fra varmekilder som vedovner og panelovner, den tørre luften vil gjøre at planten tørker fort ut og varmen vil gjøre at blomstene står kortere. Har du et kjølig sted å sette planten, så kan den godt stå der på natten og tas frem på dagtid, da holder de også mye lenger.

Juleroser er ikke alltid så lett å få til. Vi viser deg tipsene som skal til for å lykkes.
Juleroser gir en fin velkomst ved inngangsdøren i førjulstiden. Pynt med litt mose og kongler for litt ekstra julestemning.
Juleroser er ikke alltid så lett å få til. Vi viser deg tipsene som skal til for å lykkes.
Juleroser er vakkert sammen med naturmaterialer som mose og blåbærlyng.

Slik holder juleroser seg best ute:

Juleroser er som skapt for å være ute og vil tåle flere minusgrader. Blomstene til julerosen tåler fint 4–5 minusgrader uten å ta skade. Det gjør at de er ypperlige til å bruke på trappen alene eller sammen med andre planter i førjulstiden.

I områder der vinteren ikke er for hard vil de kunne stå og blomstre ute i flere måneder. Den overlever ikke en norsk vinter ute i potte hvis du ikke bor på Sørlandet. Men den overlever i bakken helt fint mange steder i lander. Vanlig julerose er herdig til sone H5.

Trendy og vakker og den perfekte juleplante. Men kneler fort om du ikke vet hvordan du skal ta vare på den. Slik får du juleroser til å trives.
Juleroser er også fine i samspill med andre blomster og planter. Variér gjerne med ulike teksturer og farger. Se så fint det blir med vinterlig hvitt som tema.

 Fakta om juleroser

  • Juleroser selges i de fleste hagesentre og blomsterbutikker på denne tiden.
  • Det selges juleroser som er drevet frem på to forskjellige måter. En har blomster uten blader, mens andre har både blomster og blader. De plantene med bare blomster er dyrere, de er drevet slik at blomstene strekker seg og kommer høyere opp og bladene er klippet bort for hånd.
  • Den julerosen som selges som juleblomst har det botaniske navnet Helleborus niger. Det er en hvitblomstret fjellplante som kommer fra fjellene i Sør Europa.
  • Noen ganger selges det også juleroser i andre farger i alt fra forskjellige rosa nyanser til nesten sort. De er en helt annen type julerose som vokser lengre ned i lavlandet. De blir kalt for hybridjuleroser siden de er krysset med flere andre juleroser for å få frem de flotte fargene.

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

Interessert i mer? Se for eksempel:

Denne juleblomsten bør du skynde deg å kjøpe inn

Slik lager du de populære mosenissene

Lag din egen nydelige julekrans (det er enkelt med disse tipsene)

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inne, Inspirasjon, Tips&råd, Uteplass

Siden fortsetter under annonsen