Slik lykkes du med krydderurter i vinduskarmen

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
Ønsker du en frodig vinduskarm full av struttende friske krydderurter? For de fleste av oss kan det virke utfordrende, men det blir lettere å lykkes når vi vet litt om hva slags stell urtene skal ha.
En frodig rekke med urter i vinduskarmen. Disse urtepottene er fra Burgon & Ball. Foto: Burgon & Ball

Ønsker du en frodig vinduskarm full av struttende friske krydderurter? For de fleste av oss kan det virke utfordrende, men det blir lettere å lykkes når vi vet litt om hva slags stell urtene skal ha. De fleste urter kommer fra varmere strøk, og derfor tenker kanskje mange at de tåler full sol, mager jord og tørke.

Men urter er som urteaktige planter flest, og vil ha god næringsrik jord. Men godt drenert må den være! Og skal de orke å produsere masse fristende blader, må de også få litt gjødsel.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Krydderurter kjøpt i potter

Urter du kjøper i hagesentre eller matbutikker kan fint få et nytt liv i vinduskarmen. Vil du beholde plantene må de ikke klippes helt ned ved bruk på kjøkkenet. La noe av stilken med blader stå igjen. Bladene skal holde fotosyntesen i gang slik at planten får krefter til å sette nye skudd. Finn så fram rene og større potter (gjerne leirpotter) og fyll på med ny frisk blomsterjord. De nypottede urtene settes i vinduskarmen, som skjermes mot direkte sol. Har du dårlig med plass foran vinduet, kan du jo se om disse opp-ned-pottene er noe for deg.

Ønsker du en frodig vinduskarm full av struttende friske krydderurter? For de fleste av oss kan det virke utfordrende, men det blir lettere å lykkes når vi vet litt om hva slags stell urtene skal ha.
Ikea fører flere typer urtepotter. Disse kan praktisk nok henges opp på veggen, og sparer dermed plass på kjøkkenbenken eller vinduskarmen. Foto: Ikea

 

Vanning

Nypottede urter må vannes forsiktig til du ser ny vekst. De fleste urter trives best når de får jevnt med fuktighet, for så å tørke forsiktig opp mellom hver vanning. Etter ca. to uker kan du starte med å gjødsle forsiktig (bedre med litt for lite enn for mye) med organisk gjødsel fra hagesenteret. Gjødsle alltid på fuktig jord.

 

Tips

  • Bruk store potteskjulere og legg en skive oasis i bunnen. Plasser så urtepotten på oasisen, og la så urtene suge vann ved behov.
  • Det finnes også kjekke urtepotter med vannmagasin å få kjøpt.

 

Så dine egne urter

Allerede i mars måned kan du starte med å så dine egne urter i vinduskarmen. Du kan så i tomme isbokser, melkekartonger eller eggekartonger. Vil du heller så litt mer proft, kjøper du fine små minidrivhus, beregnet på såing inne i karmen. Bruk egen såjord, som inneholder sand. Les bak på frøpakkene før du setter i gang og følg anbefalingene.

 

Disse trives best inne i vinduskarmen

  • Basilikum
  • Thailandsk basilikum
  • Rosmarin
  • Stevia

 

På vinteren regnes urtene som ferskvare på grunn av for lite naturlig lys i vinduskarmen, eventuelt kan du bruke kunstig plantelys.

 

Kristin Granum Skoglund bor på en liten plass i solhellinga med utsikt over Mjøsa. Hun er blomsterdekoratør, gartner og har utdannelse som fagtekniker innen park og hage. Kristin driver eget firma, Tun & Hage. Hun lager mye vakkert for hagemagasinet Hageliv & Uterom.

 

Mer moro fra Min Oase:

Ruteliljer, våriris, påskeliljer med flere: Disse løkplantene roper vår!

De beste luftrensende plantene

Disse 5 snittblomstene holder lengst

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Kjøkkenhage, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen