
Mange lar seg friste av frodige sitrus planter i blomsterbutikken eller hagesenteret. De er flotte planter å ha ute på sommeren enten det er i en hage eller på terrassen og det beste av alt de får spiselige frukter. Men sitrusplanter kan være litt lunefulle. Følg tipsene lenger ned for et vellykket resultat.

Plassering:
Sitrus av alle slag vil ha mye sol og varme. Noen litt mer enn andre, som for eksempel grapefrukt og sitroner. Calamondin er den vanligste sitrusfrukten i salg og gir små miniappelsiner. Den trenger ikke like mye varme som de andre sitrusene. Uansett hvilken type sitrus du har bør de få den lyseste og beste plasseringen du har. De første 10 dagene når den settes ut må planten stå skyggefullt for ikke bli svidd av solen.
Stell:
Disse plantene krever ikke mye stell, men vil ha jevnt med vann i vekstsesongen som er fra februar/mars til august. Det finnes egen sitrusgjødsel som er lurt å bruke, da denne inneholder en del nitrogen og magnesium som hindrer at bladene blir gule. De kan få lysegrønne og gule blader på sommeren hvis temperaturen er lav, eller den får feil gjødsel. Blir planten for stor, tåler de fint beskjæring og vil vokse godt tilbake.

Skadedyr:
Følg med på om du ser et seigt belegg på bladene. Det betyr ofte at det er skjoldlus på planten, det er veldig vanlig på sitrus og er sjelden et problem. Det beste er å vaske/spraye bladene med grønnsåpe. Behandlingen må ofte gjentas etter en stund.
Overvintring:
Når høsten kommer og temperaturen nærmer seg 2-3 grader er det på tide og ta sitrusen din inn. De vil helst overvintre lyst og svalt 8-10 grader. En kjeller med lysstoffrør er ideelt, men har du veldig gode lysforhold kan de også overvintre i stuetemperatur. Har du det for varmt og mørkt vil du merke at den vil felle mange blader, ofte går det greit og nye blader vil komme igjen til våren, men planten vil se litt pjusket ut. I hvile perioden er det lurt å la den tørke lett opp mellom hver vanning.

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.
Les også på Min Oase:
Se lesernes vakreste hagebilder