Slik planter du i krukker og potter

Tekst og foto: Tonje Bergh/Plantmania.no
kommentarer
Argeranthemum 'DasyCrazy*, Diascia og prydgress utgjør en stykk vakker og bugnende krukke.
Argeranthemum 'DasyCrazy*, Diascia og prydgress utgjør en stykk vakker og bugnende krukke.

Blomstrende balkongkasser, krukker og potter pynter opp både ute i hagen, på terrassen og ved inngangspartiet.

 

Store krukker fylt med blomster, gjør terrasselivet mye hyggeligere.
Store krukker fylt med blomster, gjør terrasselivet ekstra koselig.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Det er enkelt å lykkes med krukkeplanting. Det er fordi du har god kontroll med jord, næringstilførsel og vann i potter og krukker. Hvis du velger krukker av lett materiale er det enkelt å flytte krukken etter behov.

Pass på nattefrosten

Det er alltid hyggelig å ha fargerike blomsterkrukker stående på trappen eller ved terrassen, men naturen er lunefull om våren. Nattefrosten kommer og går, og de fleste sommerblomstene er ømtålige for frost. Hvis du velger å plante ut mens det ennå er fare for frost, må du sette krukkene på et lunt sted om natten. Du kan også dekke krukkene med et laken eller en fiberduk for å beskytte plantene gjennom nattefrosten. Les her for tips om hvilke planter som tåler frost opptil minus 5 grader.

 

sammenplantinger_potte_1
Argyranthemum, prydgress, peunia og Helichrysum i krukken til venstre. I krukken til høyre er det plantet pelargonia, diascia og spragle

Store krav

De fleste sommerblomster blomstrer kontinuerlig helt til frosten kommer, og har derfor store krav til jord, gjødsel og vanning. Det er meget viktig at plantene blir gjødslet enten hver gang du vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i en krukke, bør du også satse på god jord som holder på fuktigheten.

 

nydelig_terrasse_planter_blå
Sanvitalia, lobelia og petunia – alle i blå nyanser

 

Velg jord av god kvalitet

Jordkvaliteten er et viktig element for å få en vellykket planting. Jorden bør bestå for det meste av grov torv (ca. 85 %), sand (ca. 10 %) og granulert leire (ca. 5 %). I tillegg kan jorden være tilsatt kalk, gjødsel og mikronæringsstoffer. Hvis jorden er for fin, og torven for mye omdannet ,vil dette kunne begrense lufttilgangen på røttene. Ved tørr jord, eller uttørking av jorden, kan det også bli vanskelig å få jorden til å suge opp vann.

 

sammenplanting_krukke
Geroginer, petunia og lobelia i rosa nyanser i krukken til venstre. Canna, og ulike petunia er plantet i krukken til høyre.

 

Stor nok krukke

Det er alfa og omega at krukken eller potten er stor nok til å romme så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse, samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring. Anbefalt størrelse er fra 25 cm i diameter og oppover.

Dette trenger du

 • Potter og krukker med drenering
 • Lecakuler eller småstein
 • Fiberduk, filt eller annet som vann kan trenge gjennom
 • God og næringsrik plantejord
 • Gjødsel. Vanlig gjødsel for krukkeplanter eller langtidsvirkende gjødsel
 • En liten plantespade
 • Eventuelt hansker

 

Leca, duk, god jord og en krukke med drenering
Leca, duk, god jord og en krukke med drenering

Slik planter du

 • Sørg for at det er dreneringshull i potten. Slik får plantene bedre oksygentilførsel.
 • Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, i et lag på ca 3-5 cm.
 • For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshullene, legges et lag med filt, tøy eller lignende.
 • Fyll så på med jord. For å unngå vann- og jordsøl, fylles jord opp med 4-5 cm klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.
 • Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk jorden sammen rundt planten, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.

 

sammenplanting_krukke_2

 

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Se hva du kan gjøre med armeringsnett!

Disse skadedyrene bør du kunne kjenne igjen

10 vakre vårblomstrende trær

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inspirasjon, Planter

Siden fortsetter under annonsen