
Juli er den perfekte måneden til å lage nye busker og trær – helt gratis!
Den letteste metoden å bruke er halvmodne stiklinger. Det vil si at de er ikke helt nye (urteaktige) og heller ikke helt vedaktige. Når de er på dette stadiet slår de rot mye fortere.
På bildene tar jeg stiklinger av gulbladet svarthyll (Sambucus nigra ‘Aurea‘), men de fleste busker og trær kan brukes, også vintergrønt. Noen planter bruker lenger tid og er litt vansklig å få røtter på f.eks. lønner og bjørk.
Slik tar du halvmodne stiklinger:
1. Riv av et sideskudd med hæl, i denne lille biten av selve kvisten sitter det hormoner som gjør at rotningen går fortere.
2. Klipp av eventuell bark som følger med.
3. Klipp av den myke toppen på stiklingen. Du vil at stiklingen skal bruke energi på å sette røtter, ikke på å vokse. Det mye toppskuddet kollapser ofte, så klipp det bort.
4. Ta av de nederste bladene, der stiklingen skal være nede i jorden.
5. Er bladene store begrens bladstørrelsen, slik at stiklingen din ikke fordamper for mye vann.
6. Nå har du en ferdig stikling!
7. Sett den ferdige stiklingen i pottekanten. Langs kanten av potten er det varmere, og jorden er bedre drenert så der roter stiklingene seg fortest.
8.Du kan sette flere stiklinger i samme potte.
9. Sett potten med stiklingene et lyst sted uten direkte sol. Dekk potten med hvit plast. Er temperaturen der du bor rundt 20 grader, kan de godt stå ute på denne tiden. Pass på å holde potten fuktig.
- Etter 3–4 uker bør du kunne se hvite røtter komme ut i bunnen av potten. Men dette kan variere fra planteslag til planteslag. Rhododendron kan bruke så mye som 10 måneder på å slå rot.
- Den første vinteren bør plantene plantes på en beskyttet plass eller overvintres i en kjeller. Jeg planter de ned i bakken og dekker de godt med granbar.
Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.
Les også på Min Oase:
Visste du at du kan et epletre kan inneholde 50 sorter epler?
8 hagebesøk du virkelig bør unne deg