Slik tester du kraften i gamle frø

Tekst: Cecilie H. Eggen
kommentarer
Glade, spirende frø som strekker seg mot lyset. Foto: Colourbox
Glade, spirende frø som strekker seg mot lyset. Foto: Colourbox

Er du i gang med førkultivering av planter og blomster inne, eller kanskje du bare gleder deg til at nattefrosten slipper og du kan så ute? Kanskje du også sitter på flere frøposer der holdbarhetsdatoen forteller deg at disse frøene har gått ut på dato?

Gamle frø kan holde mye lenger enn stemplingsdatoen. Grønnsaksfrø er underlagt reglement fra EU, og ifølge reglene skal de merkes med siste salgsdag og holdbarhetsdatoen skal være satt maks to år frem i tid.

Frøleverandøren Nelson Garden opplyser for eksempel at de også bruker samme merking på blomsterfrø, selv om blomsterfrø ikke er underlagt samme reglement.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Det kan altså være mye futt i gamle frø, og det er ingen vits i å kaste dem før du har testet om de er spiredyktige.

Slik tester du kraften i gamle frø:

1. Legg frøene i et glass med vann. De som fortsatt flyter etter et døgn kan være dårlige, men de som synker til bunnen kan fortsatt spire.

2. Ta noen av frøene og legg dem i bløt en stund. Hell dem så ut på litt tørkerull og og legg alt på et glass med lokk – eventuelt bruk plastfolie. Sjekk innimellom for å se om groprosessen kommer i gang.

 

Cecilie H. Eggen er produktsjef for MinOase.no og redaksjonssjef for Hageliv & Uterom. Hun bor i hus i sone H4 med mer terrasseplass enn faktisk hage, men det gjør henne ikke mindre entusiastisk av den grunn. Elsker å prøve ut all slags vekster i potter, og nøler ikke med å fylle tak og vegger med planter.

 

Mer grønn glede fra Min Oase:

8 fantastiske hageopplevelser rundt omkring i Norges land

10 vakre vårblomstrende trær

Tips til ni fine samplantinger

Hagebesøk: Drømmehagen

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon

Siden fortsetter under annonsen