
En bukett med snittblomster muntrer opp både i sjel og hjem, men er du usikker på hvordan du skal stelle dem? Her får du noen gode råd og tips
Et lite snitt
Det er viktig å snitte blomstene når man kommer hjem hvis blomstene ikke er snittet i blomsterbutikken. Hvis blomstene har vært innpakket en stund før de kommer i vasen, er det lurt å snitte blomstene på nytt. Som hovedregel sier vi at alle løkblomstene kan snittes tvers over, mens andre snittblomster må skråsnittes. Grunnen til denne forskjellen er at løkblomster har stilker som lett kan suge opp vann. Roser derimot har vanskeligere for å trekke opp vann og trenger derfor en større snittflate.

Bruk kniv
En god skarp kniv eller snittekniv er utmerket til å snitte med. Ikke bruk saks da dette kan knuse stilken og redusere vannopptaket. Blomstene settes i vann så snart de er ferdig snittet. Det er viktig at snittflaten ikke tørker ut.

Vasen
Blomstervasen bør være helt ren før blomstene settes opp i vasen. Bakterier kan tette porene i blomsterstilken og føre til dårlig vannopptak og redusert holdbarhet. Sørg også for at det aldri ligger blader i vannet, så rens den nederste delen av stilken for blader. For de fleste snittblomster er kaldt, rent vann er det beste for snittblomster.
Holdbarhetsmiddel
Bruk holdbarhetsmiddel i vannet. Dette gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.
Kjølig om natten
For at du skal få best mulig glede av snittblomstene dine anbefaler vi å sette blomstene kaldt om natten.
Nødtips
Begynner snittblomstene å henge etter en dag eller to, er det likevel håp. Snitt stilkene på nytt. Pakk deretter hele buketten inn i vått avispapir (bruk kaldt vann) og la den stå kjølig noen timer med stilkene i vann. Når de har frisknet til kan de igjen settes i stuen.
Etylen – snittblomstenes verste fiende
Etylen stimulerer modning av frukt og felling av blader, og fungerer derfor i naturen som et plantehormon. Epler og pærer er frukter som skiller ut mye etylengass under modningen, og for snittblomster er denne gassen en stor fiende. Etylengass fra fruktene vil fremskynde aldringen av blomstene og for de blomstene som er ekstra følsomme ovenfor etylen vil holdbarheten forringes.

Epler er de fruktene som avgir mest etylen under modningsprosessen, men modne bananer, melon, kiwi og tomater avgir også noe etylen.
Vær oppmerksom på at snittblomster som nellik, orkideer og riddersporer er ekstra følsomme for etylen.
Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har bl. a skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».
Mer grønn inspirasjon fra Min Oase:
Slik holder du liv i Hortensia
Disse fem snittblomstene holder lengst
Slik steller du orkidéen din (glem alt du har hørt om et eggeglass med vann i uka)