
Spiselige blomster og planter i krukke kan forvandle en grå og trist terrasse til en frodig blomsterrik oase. Sesongens hagetrender tar for seg «urban growing», og kombinerer det spiselige med det dekorative. La deg inspirere, og prøv noen spiselige blomster og krydderurter i krukkene neste gang du skal pynte opp på terrassen. La din krukke pryde samtidig som den kan nytes.
Herlige sammenplantinger til å spise opp
Nyttevekster trives godt i krukker, og ingenting er vel bedre enn å høste selvdyrkede tomater, spiselige blomster eller krydderurter fra krukker på terrassen eller balkongen. Innimellom fargerike spiselige blomster kan du plante krydderurter og ulike salater og kålvekster. I planteutsalgene kan du også få kjøpt chili-, paprika- , citrus og tomatplanter med høsteklare frukter som sammen med krydderplantene er både dekorative og morsomme innslag i sammenplantingen.
Tips!
For å få gjentagende blomstring gjennom sommeren kan gjøre du dette:
Knip av gamle og visne blomster, det fremmer ny blomstring. Mange sommerblomster tåler godt å bli skåret tilbake, noe som fremmer både utseende og blomstring.
Romantisk sommerkrukke
- Rosa potterose
- Rosa eller lilla stemor
- Tusenfryd
- Lavendel
- Oregano
- Timian
En krukke for svale sommerdrikker
- Mynte
- Sitronmelisse
- Lavendel
- Hawairose
- Stevia
- Anisisiop
- Salvie
- Begonia
En krukke som gir salatbollen et fargekick
- Ringblomster
- Blomkarse
- Stemorsblomster
- Tagetes
- Ulike salatblandinger
Slik kan du selv mikse en flott salatkrukke
Salat kan sås rett i krukken i flere omganger gjennom sesongen. Rasktvoksende salater er f.eks rucola, frissesalat, storbladet hodesalat, spinat og hagekjørvel. Salat som har stått litt for lenge i krukken og har begynt å vokse oppover, kan kokes i lettsaltet vann. Spises på samme måte som varme grønnsaker, med en smørkladd og ferske hakkede krydderurter til.
Viktige forholdsregler
- Det er viktig å huske på at ikke alle blomster er spiselige.
- Du må kunne kjenne til hvilke blomster som er spiselige og hvilke som ikke er spiselige.
- Noen blomster likner på hverandre, men kan være litt skumle fordi den ene kan være spiselig, mens den andre kan være giftig. Er du i det minste tvil, så rådfør deg med fagekspertene.
Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».
Mer inspirasjon og tips fra Min Oase: