Spiselige blomster og planter i krukker på terrassen

Tekst og foto: Tonje Bergh/Plantmania.no
kommentarer
DSC_2471

Spiselige blomster og planter i krukke kan forvandle en grå og trist terrasse til en frodig blomsterrik oase. Sesongens hagetrender tar for seg «urban growing», og kombinerer det spiselige med det dekorative.  La deg inspirere, og prøv noen spiselige blomster og krydderurter i krukkene neste gang du skal pynte opp på terrassen. La din krukke pryde samtidig som den kan nytes.

blandings riktig vei

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Herlige sammenplantinger til å spise opp

Nyttevekster trives godt i krukker, og ingenting er vel bedre enn å høste selvdyrkede tomater, spiselige blomster eller krydderurter fra krukker på terrassen eller balkongen. Innimellom fargerike spiselige blomster kan du plante krydderurter og ulike salater og kålvekster. I planteutsalgene kan du også få kjøpt chili-, paprika- , citrus og tomatplanter med høsteklare frukter som sammen med krydderplantene er både dekorative og morsomme innslag i sammenplantingen.

IMG_9568

Tips!

For å få gjentagende blomstring gjennom sommeren kan gjøre du dette:

Knip av gamle og visne blomster, det fremmer ny blomstring. Mange sommerblomster tåler godt å bli skåret tilbake, noe som fremmer både utseende og blomstring.

 

 

Romantisk sommerkrukke

lilla og roser riktig vei

  • Rosa potterose
  • Rosa eller lilla stemor
  • Tusenfryd
  • Lavendel
  • Oregano
  • Timian

 

En krukke for svale sommerdrikker

DSC_2279

  • Mynte
  • Sitronmelisse
  • Lavendel
  • Hawairose
  • Stevia
  • Anisisiop
  • Salvie
  • Begonia

 

 

En krukke som gir salatbollen et fargekick

DSC_2642

 

  • Ringblomster
  • Blomkarse
  • Stemorsblomster
  • Tagetes
  • Ulike salatblandinger

 

1-DSC_6168

 

Slik kan du selv mikse en flott salatkrukke

Salat kan sås rett i krukken i flere omganger gjennom sesongen. Rasktvoksende salater er f.eks rucola, frissesalat, storbladet hodesalat, spinat og hagekjørvel. Salat som har stått litt for lenge i krukken og har begynt å vokse oppover, kan kokes i lettsaltet vann. Spises på samme måte som varme grønnsaker, med en smørkladd og ferske hakkede krydderurter til.

Viktige forholdsregler

  • Det er viktig å huske på at ikke alle blomster er spiselige.
  • Du må kunne kjenne til hvilke blomster som er spiselige og hvilke som ikke er spiselige.
  • Noen blomster likner på hverandre, men kan være litt skumle fordi den ene kan være spiselig, mens den andre kan være giftig. Er du i det minste tvil, så rådfør deg med fagekspertene.

 

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

Mer inspirasjon og tips fra Min Oase:

10 vakre vårblomstrende trær

Pelargonium – en storfavoritt!

De vakreste staudene

Slik kan du vanne inneplantene når du ikke er hjemme

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inspirasjon, Planter, Tips&råd, Uteplass

Siden fortsetter under annonsen