
– Å kunne dyrke mat er noe av det fineste med å ha hage, sier Øystein Gundersen. I kolonihagen sin i Oslo dyrker han nye grønnsaker hvert eneste år. Han har flere ulike squashplanter, en av dem bærer kun blomster, ikke frukt. Frøene til denne er kjøpt i Italia, og friterte squashblomster er en favorittrett.
Her får du tre ulike oppskrifter med squash:
Friterte squashblomster
Du trenger:
- Ca 100 g hvetemel
- En klype salt
- Vann
- Squashblomster
- Frityrolje
Slik gjør du:
Rens squashblomstene – fjern støvbærer. Store blomster kan deles i to på langs. Rør ut mel, salt og vann, slik at du får en klumpfri røre med konsistens som fløte. Varm opp frityroljen. Trekk blomstene gjennom røren slik at hele blomsten dekkes, og legg dem i frityroljen. Ikke legg for mange i av gangen, da vil de klistre seg i hverandre. Snu blomstene når de er stekt på den ene siden, pass på så ikke blomstene blir brent. Når blomstene er stekt, legges de på kjøkkenpapir (legg gjerne en avis under for å trekke til seg olje). Dryss over litt salt. Squashblomstene serveres nystekte – de blir fort myke! I Italia får man ofte fylte squashblomster. Da beholdes blomsten hel, og du kan legge en bit mozarella eller en ansjosfilet i bunnen av blomsten før du dypper den i røra og frityrsteker.
Du trenger:
- Squash
- Hvetemel
- Sammenpisket egg
- Brødrasp av tørket loff
- Frityrolje
Slik gjør du:
Velg små og faste squash til denne retten. Skjær squashen i ½ cm tykke skiver. Vend skivene i hvetemel før de dyppes i sammenpisket egg og vend dem i brødrasp slik at de blir panert. Frityrstek skivene, noen av gangen, i frityrbad til skivene er gylne. Legges på kjøkkenpapir og holdes varme til servering.
Du trenger:
- 2 gule løk
- 4 squash
- Olivenolje
- 8 dl kyllingkraft (evt. grønnsaksbuljong)
- 5 dl matfløte
- 1 dl hakket persille
- Salt/pepper
Slik gjør du:
Hakk løken og fres den myk i olivenolje. Grovhakk squash og surr dette videre i olje uten at grønnsakene tar farge, rør om av og til. Når squashen har myknet, helles kraften over dette og småkokes omkring 15 minutter til squashen er helt myk. Ha i persillen. Kjør suppen jevn med stavmikser. Ha i fløten og kok opp suppen igjen – smak til med flaksalt og nymalt pepper. Juster eventuelt konsistensen på suppen med kraft dersom den blir for tykk.
Les også på Min Oase: