Stell av amaryllis

Tonje Bergh
kommentarer
DSC_2081

 

Amaryllis (Hippeastrum x hortorum) har blitt en populær juleblomst. Grunnen er kanskje de enkle linjene, fargene og den majestetiske blomsten. Mange velger å kjøpe amaryllisløk i potte, og drive den frem så den står i full blomst til jul. Men hvis du ikke er like tålmodig, finnes det også mange nydelige varianter av amaryllis som snittblomst å få kjøpt.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

amaryllis_poot_snitt

 

Her får du noen enkle tips til hvordan du lykkes med amaryllis både i potte og som snittblomst.

 

amaryllis_løk

 

Amaryllis i potte

  • Amaryllis som løk i potte bør settes lyst og varmt, ettersom temperatur er viktig for utviklingen av blomsterstilkene. En vanlig romtemperatur på 20 Cº er bra.
  • Inntil knoppen viser seg i toppen på løken, bør en være forsiktig med å gi vann. Gi gradvis mer vann etter hvert som knoppene og bladene blir synlige.
  • Etter hvert som stilken begynner å vokse er det lurt å snu potten rundt med jevne mellomrom slik at planten ikke vokser skjevt. Blomstene utvikler seg først når stilken er vokst ferdig.
  • Når blomsten har sprunget ut skal du være forsiktig med vanningen, jorden kan gjerne tørke opp mellom hver gang.

 

amaryllis_knop_utsprungen

 

Amaryllis som snittblomst

Når du kjøper amaryllis som snitt, kjøper du den som regel i knopp. Blomstene vil åpne seg raskt når du setter dem i vann. Bytt vann ofte, og hvis du setter blomstene kjølig om natten holder de lenger.

 

Dekorasjonstips

En ny og dekorativ måte og bruke amaryllis på er å henge blomsten opp ned. Et lekkert alternativ til den tradisjonelle adventstjernen er å henge amaryllisen opp-ned i vinduet. Du fyller den hule stilken med vann, og vips så blir den sin egen blomstervase. Pynt med fløyelsbånd som du surrer rundt stilken.

 

opp_ned_amaryllis

 

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania AS, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

 

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen