
Det er senhøst, bedene som stod frodige og fine er ødelagte av den første frosten. I disse bedene vokser for det meste sommerplanter, noe som vil si at de er ettårige, og ikke kommer tilbake til neste sesong. Siden plantene i disse bedene ikke er flerårige, velger vi å fjerne dem fra bedene når senhøsten er her.
Stell av bed før vinteren
Stokkroser, småkrager og andre sommerplanter fjernes med rota. Hele bedet renskes for planter. Dersom plantene hadde stått i bedet gjennom vintermånedene, ville de blitt vasne og ekle å fjerne til våren når bedene skal klargjøres for en ny sesong, det er derfor greit å gjøre dette nå før snøen kommer.
Stokkrosene som stod stolte og vakre i bedet for noen uker siden, har nå tapt for frosten.
Etter at alle planter er fjernet rakes bedet, alt av gamle blader og planterester fjernes slik at jorden ligger fin og stelt gjennom vinteren. Dersom vinteren blir snøfattig er det finere å se på frossen jord, enn døde planterester i bedene.
Hageavfallet tas med til komposten.
I enden av hagen har vi en haug hvor vi kaster hageavfallet. Her går forråtnelsesprossessen sin gang, og de døde plantene blir til jord, som på ny kan brukes til å plante blomster i. Graver man bort litt av plantene vil man finne jord som kan brukes.
Bedene er gjort klare for vinteren. Året går i sin rute; vår med spede spirer, sommer med planting og vakker blomstring, høst med gylne farger i hagen, og vinter med hvile for alt som gror.
En sen ettermiddag i oktober. Frossen jord, kald, klar luft og fargeprakt i gyllent løv.
Hulda Lyngmo Slettnes er gjesteblogger for Min Oase. Hun er selvlært fotograf, blomsterdekoratør og stylist, og har en trofast følgerskare på Instagram (@ingeborgstua). Hulda bor i Harstad, i et nydelig landlig hus fra 1896, har vokst opp med hage og blomster og har over snittet stor interesse for gamle hus, hage og interiør.
Mer inspirasjon fra Min Oase: