Stell av juleblomster i potter

Kristin Granum Skoglund/Alexander Berg
kommentarer
JULEBLOMSTER: Gir du juleblomstene dine godt stell, får du glede av dem også etter jul (FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter)
JULEBLOMSTER: Gir du juleblomstene dine godt stell, får du glede av dem også etter jul (FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Jul er tid for blomster, juleblomster. Juleglede, julerose, alpefiol og asalea er noen av juleblomstene du finner i blomsterbutikkene og gartneriene. De gir stemning og farge til julehøytiden. Og får at du skal få mest mulig glede av dem, er det noen råd du bør følge.

Juleblomster - begonia
JULEBLOMST: Julegleden, eller begonia som den også heter, er en gammeldags juleblomst som er på vei tilbake, og det forstår man godt. (FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Julegleden – en av de gammeldagse juleblomstene

Julegleden – en koselig gammeldags juleblomst, men som kanskje ikke har vært like populær de siste årene. Nå er den imidlertid på full fart inn i igjen i stuene våre! Dette er kanskje takket være nyere sorter som tåler lune og mørke stuer mye bedre enn de gamle sortene, som måtte plasseres i de kjøligste vinduskarmene for at de skulle få beholde blomstene. At de nye julebegoniaene i tillegg kommer i flere farger gjør de bare enda mere spennende.

Ønsker du en juleglede, men har en varm og tørr stue som gjør at den er vanskelig å få til? Bestill den på forhånd i blomsterbutikken, og vent med å hente den til så tett innpå julehøytiden som mulig. For den holder minst like lenge som med en bukett!

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Visste du at julegleden faktisk er en holdbar snittblomst både i vase og i dekorasjon.

Når du kommer hjem med den bør den settes i en potteskjuler som som lar luften slippe til mellom plastpotten og skjuleren, altså som ikke blir for tett.

Julegleden steller du best ved blant annet å gi den lunkent vann. Julegleden liker nemlig jevnt fuktige forhold. Men det må ikke bli for rått, så husk derfor å sjekke at det ikke blir stående vann i potteskjuleren! Legg heller en skive grønn oasis i bunnen på potteskjuleren. Den suger opp vannet som blir til overs.

Julegleden må settes så lyst som mulig, gjerne i vinduskarmen eller i nærheten av et vindu. Blomstene og knoppene vil falle av om du fristes til å sette den på et bord inne i rommet, så frem i lyset med den. Men solskinn – nei, det liker den ikke!

Julegleden trives best med jevn temperatur hele døgnet, rundt 18 – 19 grader. Blir det derimot for vamt og tørt i luften,som rett over en ovn, kan bladene tørke inn. Gi bladene av og til en liten dusj med lunkent vann.

Juleblomster - julerose
JULEBLOMST: Julerosen sies å være selve juleblomsten. (FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Julerosen – selve juleblomsten

Den hvite julerosen var selve juleblomsten hos oldemødrene. Etter å ha vært så og si borte i en periode, har julerosene blitt svært så populære igjen, og nå kan vi kjøpe juleroser utover høsten til godt ut på nyåret. For selv om julerosen egentlig er en flerårig hageplante, som blomstrer så fort snøen tiner, kan de fint tåle å pynte julestuene våre innendørs, både i potte og vase.

I tillegg til de vanligste hvitblomstrende sortene, finnes det nå varianter med rosa, fiolette, prikkete og tofargede blomster. Til og med varianter med nesten helt svarte kronblader.

Juleroser hvor kun blomstene er synlige er vakre og rene i uttrykket. De vil som regel koste noe mer i innkjøp, og det er fordi bladene har blitt plukket vekk under dyrking. Settes plantene ut i hagen, vil de vintergrønne bladene raskt titte frem.

Juleroser trives ute på trappen selv om temperaturen er nede i 4 – 6 grader. De tåler også å fryse og tine igjen, bare ikke frosten blir for hard. Gi de litt forsiktig vann på de dagene det et mildvær, men unngå for fuktig jord som vil fryse til en isklump.

Også vakre, fylte blomster har kommet på markedet og finnes også selvsagt i alle farger.

Julerosen bør vannes jevnt, men litt forsiktig. Den trives best om den får tørke svakt opp mellom hver vanning. Skal den plantes ut i staudebedet, bør den plantes i god og fuktig jord, men med drenring.

Varme stuer med lite dagslys gjør at plantene raskt vil blomstre av.  Sett den derfor kjølig om natten, og gi den så mye dagslys som overhodet mulig. Etter avblomstring kan den legges ut i hagen til overvintring, men helst på skyggesiden. Legg potten over på siden og pakk den så ned i snøen. Der kan den ligge til snøen tiner.

Så snart våren kommer kan julerosen flyttes til et permanent voksested i hagen. Der vil den etter hvert blir riktig så frodig og fin, og mange små ”plantebarn” vil dukke opp rundt ”morplanten». Så snart snøen begynner å tine, vil de første knoppene på julerosen stikke opp gjennom restene med snø og slaps. Plukk inn noen og sett de i en liten vase.

Juleblomster - Alpefiol
JULEBLOMST: Alpefiolen er en av julens blomster. (FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Alpefiol – vakker juleblomst

Alpefiol er en vakker blomstrende plante som holder lenge om den får riktig stell. Den finnes i flere farger fra rosa til de dypeste rødfarger, og fra hvitt til cyklamen. De finnes i butikkene allerede på senhøsten, og kan også plantes utendørs sammen med lyng og andre typiske høstblomstrende planter. De tåler fint det kjølige høstværet, men frosten tåler de derimot ikke! Så har du plantet alpefioler i utekassene, kan de fint flyttes inn om det gjøres gradvis via et kjølig rom. Deretter kan de flyttes over i vinduskarmen i stua.

Mini-alpefioler har mye mindre blomster, men til gjengjeld blomstrer de minst like rikelig som de storblomstrende. Og riktig så søte er de også.

Det finnes flere sorter å velge mellom, fra storblomstrende til sorter med frynsete kronblader, og til de søte, nyere sortene med blyge bøyde ”nakker” og vakre ballerinaskjørt.

Alpefiolen bør ikke stå for fuktig, for da vil bladene begynne å råtne, og det blir vanskelig å fjerne bladstilken fra basis. Pass derfor på å vanne lite og jevnt. Hvis planten har blitt for tørr, vil bladene og blomstene raskt henge og det er fristende å gjøre det godt igjen ved å gi den alt for mye vann på en gang. Gi heller en skvett gjentatte ganger, til den har rettet seg opp igjen. Gir du alpefiolen for mye vann vil bladene raskt bli gule, som fjernes best ved å vri rundt samtidig som de trekkes opp. Gjødsle med svakt gjødselvann.

Alpefiolen trives aller best i kjølig stuetemperatur, gjerne ved 16 – 18 grader og helst ikke over 20. Unngå derfor å plassere alpefiolen rett over en panelovn! Når våren kommer kan planten pottes om i en litt større potte og så settes ut i halvskygge i hagen, der det ikke blir for varmt. Så må den vannes og gjødsles, for deretter å tas inn igjen på senhøsten. Plantene kan bli gamle, bare de får riktig stell.

Dagslys må alpefiolen ha, skal skal de blomstre og i tillegg danne nye blomsterknopper, så sett plantene i vinduskarmen. Skulle du ønske å ha alpefiolen på et bord inne i rommet, kan du heller vri av noen blomster, snitte de og sette de i en vase, eller lage en dekorasjon med blomstene. Som snittblomst er de nemlig holdbare!

Juleblomster - asalea og julerose
JULEBLOMSTER: Asalea (i de høye pottene) i dekorasjon med julerose. (FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Asalea – en av de fineste juleblomstene

I slutten av oktober kom de første asaleaene i butikkene, og vi løp for å kjøp. For asalea er kanskje en av aller fineste advents- og juleblomstene vi har. Mørkegrønne og frodige står de i butikkene, proppfulle av tette små knopper. Men skal du være sikker på at knoppene springer ut, kan det være lurt å velge de som viser litt farge. Og stelles de etter alle kunstens regler kan de bli riktig så store, frodige, og riktig så gamle!

Asalea finnes i flere farger fra ren hvite, mot de sarteste rosatoner og til dyp røde og lilla varianter.

Epleblomstasalea har vakre enkle blomster med lange og vakre støvdragere som stikker frem mellom kronbladene. Både selve blomsten og bladene er ofte noe mindre, men veldig sjarmerende!

Asalea har hårtynne, fine røtter som tørker fort opp, men som samtidig kan ha lett for å drukne. Derfor må den passes slik at rotklumpen ikke tørker opp og bladene faller av planten. For nakne greiner med blomster i toppen er kanskje ikke like sjarmerende. Vann derfor med lunkent vann hver dag – en liten skvett. Alternativ er å drukne potten i vasken til det slutter å boble, for så å la den stå på benken slik at det overflødige vannet renner av før den settes tilbake i potten. Å stå med ”beina” i vann, nei det tåler den ikke!

Asalea kan fint tåle å stå varmt og godt inne i rommet uten at den kaster blomstene. Den kan derfor fint stå på et bord uten direkte dagslys og allikevel blomstre. Men skulle den selv velge, ville den nok stå lyst og noe kjøligere.

Varme ovner i nærheten gir tørr luft og knopper på gulvet! Gi planten jevnlig en dusj med lunkent vann, og sett asaleaen i god avstand fra alle varmekilder. Et tips er å plassere en dekorativ liten flaske av glass ved siden av planten. Det gjør det enklere å gi den en dusj i forbifarten.

Oppbevar gjerne plantene i et lyst vindu etter avblomstring, og fortsette å vanne jevnlig. Når våren kommer kan de pottes om en litt større potte, før de så settes ut i hagen. På sommeren liker de å stå ute under en busk i halvskyggen, og der kan de stå mens du fortsetter å vanne og gjødsle jevnlig til det blir kjøligere i luften. Og med høsten kommer også nye knopper, og plantene tas inn igjen.

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Jul på terrassen

Slik lager du årets julekrans

Bruk mose til julens dekorasjoner

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Inspirasjon

Siden fortsetter under annonsen