Stell av julerose

Tonje Bergh
kommentarer
julerose_helleborus_niger-(2)

Julerose (Helleborus niger) er en nydelig staude som har den egenskapen at den blomstrer midt på vinteren – det er det ikke mange stauder som gjør. Julerosen har også den egenskapen at den kan klare seg inne vintertid hvis den ikke står for varmt.

 

helleborus_redigert
Julersosen finnes i mange ulike fargevarianter

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Stell av julerose

Det finnes mange ulike juleroser. Foruten den vanlige hvite julerosen finnes det 20 andre arter og mange nye ulike krysninger. Du kan få juleroser med enten enkle eller fylte blomster og i mange ulike farge som nyanser av hvitt, rosa, burgunder og til nesten helt sort.

 

juleroser
Hvis du plasserer julerosen litt kjølig vil den blomstre lenger

 

Slik lykkes du med juleroser

  • I stuen bør den plasseres lyst og ikke for varmt. Hvis du plasserer julerosen så svalt som mulig kan blomstringstiden forlenges.
  • Vanningen bør være moderat, den tåler å tørke opp mellom hver vanning.
  • Ønsker du å pynte opp med en krukke på trappen kan julerosen være perfekt, for den tåler ned til 5-6 minusgrader. Setter det inn med langvarig, streng kulde, bør du sette krukken inn til den verste kulden har gitt seg.
  • Etter blomstring kan planten settes lyst og svalt, men beskyttet mot frost. Når våren kommer kan julerosen settes ut i hagen på en plass med litt skygge og næringsrik jord.

 

helleborus_ute
Julerosen klarer seg fint ute i potte selv om det er noen kuldegrader

 

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania AS, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

 

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

På tide å fjerne sommerblomstene

Slik lager du årets julekrans

Bruk mose til julens dekorasjoner

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen