Stell av roser før vinteren

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
Close-Up Of Frozen Rose

 

Selv om flere rosesorter blomstrer til langt ut på senhøsten, er det likevel tid for å tenke på opprydding og klargjøring for neste års blomstring. Roser kan være så mangt, fra de krypende bunndekkende sortene til store robuste busker, og det er stor variasjon på hardførhet og hvor motstandsdyktige de er for sykdommer og frost.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Stell av roser før vinteren

På høsten bør det ryddes opp og alle blader under rosebuskene fjernes.  Klipp også vekk brune angrepne skuddspisser. Selve beskjæringen bør det ventes med til tidlig vår, det vil si så snart det ikke lenger er fare for nattefrost.

Hypp jorden opp rundt den nederste delen av busken ved å enten  pakke kugjødselkompost inntil stammene eller ved å bruke jorden som er i bedet.

Er barfrosten hard og ved lite snødekke, kan buskene pakkes inn med for eksempel strie. Bruk dekke som puster, og ikke plast.

 

Roser i Vigelandsparken.
HØSTBLOMSTER: Roser kan stå i flor til langt ut på høsten, men dersom du skal få den samme blomstringen neste år må du gi dem godt stell før vinteren setter inn (FOTO: Getty Images).

Roser og soppsykdommer

Roser trives best i vanlig god hagejord, fri for ugress, og med jevn tilgang på næring gjennom hele sesongen. I tillegg må voksestedet være jevnt fuktig, men drenert. Solrik og luftig plassering er å foretrekke, noe som gir både flere blomster og sunnere planter. Planter som vokser under dårlige forhold kan lettere bli utsatt for ulike soppsykdommer.

  • Rosestråleflekk

Ved svært fuktige somre kan det plutselig dukke opp lysegrønne til brunlige flekker på bladverket. Dette flyter etter hvert utover og ligner mer og mer på små brunsorte stjerne lignende flekker. Flekkene danner etter hvert sporer som vil overvintre på tørre blad nede på bakken. Drenert jord ved våte somre, og jevnlig vanning ved tørke kan være med på å forebygge angrep. Gamle roser som årlig får store mengder stråleflekk bør skiftes – men plantes på nytt voksested.

  • Rustsopp

Soppen danner små gulgrønne flekker på bladverket, og etter hvert vil det også dannes oransje sporer på undersiden. Disse vil så bli til svarte vintersporer som overvintrer på gamle tørre blad. Velg helst rosesorter som er motstandsdyktige mot roserust.

  • Meldugg

Meldugg lever kun på levende plantedeler og sees som et gråhvitt, mellignende belegg på blad, knopper og urteaktige skudd. Soppen spres lettest på tørre varme dager og festes til nye plantedeler ved fuktige nattetimer. Hindre derfor uttørking av plantene på dagtid, og plante derfor helst ut fra varme og tørre husvegger.

 

Nydelige roser
VAKKERT: Godt vinterstell gjør at disse også blonstrer til neste år (FOTO: Getty Images).

 

Kristin Granum Skoglund bor på en liten plass i solhellinga med utsikt over Mjøsa. Hun er blomsterdekoratør, gartner og har utdannelse som fagtekniker innen park og hage. Kristin driver eget firma; Tun & Hage. Hun lager mye vakkert for hagemagasinet Hageliv & Uterom.

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Pelargonium – en storfavoritt!

Slik lager du julens mosekrans

Få en vakker hage med akeleier

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen