Annonsørinnhold

Stell av roser

Hageland
kommentarer
roser

Dette er et annonseinnlegg fra: Hageland_logo_neg_gronn

 

Reisen fra den første rosen til dagens mangfold er både fargerik og tornefull. Historien starter for hele 35 millioner år siden, og den eldste rosen vi kjenner til ble funnet i et fossil.

Selve dyrkingen av roser begynte for 5000 år siden i Asia, og det spredde seg etter hvert til resten av verden.

Ifølge gresk mytologi var det Chloris, gudinnen for våren og blomstene, som skapte rosen av en livløs nymfe. Kjærlighetsgudinnen Afrodite ga rosen skjønnhet, og vinguden Dionysos tilsatte nektaren som lagde den søte duften.

Innenfor romersk mytologi er historien en annen. Rodanthe var så vakker at alle menn forfulgte henne og ville gifte seg med henne. Hun måtte derfor søke tilflukt i tempelet til gudinnen Diana. De innpåslitne frierne brøt seg inn, og gjorde Diana rasende. I ren sjalusi skapte hun Rodanthe om til en rose, og alle mennene til torner.

 

roser2

 

Vi kommer heller ikke utenom dronning Kleopatra, som brukte rosen til å forføre Marcus Antonius. Hun fylte hele palasset med roseblader, slik at han skulle tenke på henne hver gang han kjente duften av en rose. Taktikken må ha fungert, for de fikk tre barn sammen.

Roser har imidlertid ikke alltid handlet om skjønnhet. Noe de såkalte Rosekrigene i England er et eksempel på. Huset Lancaster hadde en rød rose som sitt symbol, mens huset York hadde en hvit. Da Henrik VII vant krigen for Lancaster og giftet seg med Elizabeth av York, symboliserte det slutten på rosekrigene og starten på en union. Den røde og hvite rosen ble til det vi i dag kjenner som «Tudor-rosen», Englands nasjonalsymbol.

På 1600-tallet ble rosen så ettertraktet at roser og rosevann ble brukt som betalingsmiddel. På grunn av romertiden og Jesu korsfestelse, hadde kristne inntil da sett på rosen som et symbol på blod og død. Men på denne tiden begynte de å se på rosen som uimotståelig, og Jomfru Maria fikk navnet den «Den mystiske rosen».

 

roser3

Rosen i dag

Rosen slik vi kjenner den i dag, stammer fra 1700-tallet. Da begynte man å krysse europeiske og kinesiske sorter, og de fleste av dagens rosearter kan spores tilbake til denne tidsepoken.

Ingen vet nøyaktig hvor mange rosearter som finnes, men trolig et sted mellom 30 000 – 35 000. Og stadig kommer det nye til, både naturlig og gjennom krysningsforsøk.

Det finnes ingen andre blomster som brukes til så mye forskjellig som rose og rosevann. Vi finner den i parfymer, oljer, såper, sjampo, sminke og kremer. Til og med i mat kan enkelte roser brukes. Da gjerne i salater, is, kaker, syltetøy eller til glasering. Enkelte roseingredienser kan også drikkes, og vi kan finne det i te, limonade, som pynt i vin og drinker, og i medisin.

Det er heller ingen annen blomst som er forbundet med så mye kjærlighet. Tre røde roser betyr som kjent på «rosespråket»: Jeg elsker deg! Tre ord som aldri går av moten, akkurat som den vakre blomsten.

 

Slik tar du vare på rosene dine:

Som nevnt innledningsvis krever roser en del oppfølging og godt stell, men gjør du det, vil den virkelig blomstre og vise seg fra sin beste side.

 

roser4

 

PLANTING

Har du hatt roser i jorda før? I så fall bør du bytte den før du planter nye. Finn en solrik plass, enten ved godkroken eller et sted som har sol stort sett hele dagen, oget hull på mellom 15 og 20 centimeter. Etter at du har plantet fyller du godt igjen med jord og gjødsel.

 

GJØDSLING

For en rose er ikke vanlig gjødsel godt nok, så her må du trå til med spesialgjødsel. Både blomsterbutikker og hagesentre har egen rosegjødsel. Tenk naturlig, og velg et som er organisk.

 

VANNING

roser5

Siden rosene trenger mye sol, trenger de også mye vann. Ikke vann selve blomstene, men ned i jorda – og sørg for å gi dem en skikkelig rotbløyte, spesielt når været er på sitt varmeste.

 

BESKJÆRING

Et godt tips er
 å gjøre dette etter at telen er borte og før bjørka får «museører», men du kan beskjære rosene dine gjennom hele sommeren. Fjern alt som er misfarget, skadet og dødt. Bruk en skarp hagesaks, slik at grenene og stilkene ikke blir flisete. Gjør kuttene over skudd og knopper, klipp vekk grener som krysser, og de som vokser innover. Rosebusker trenger nemlig mye luft, hvilket også
er bra mot sopp og sykdom.

 

BESKJÆRINGSTIPS:

 

  • KLATREROSER: Klipp grener som er svake, gamle og
de som krysser. Kutt ned fjorårsskuddet med en tredjedel.
  • BUSKROSER: Kutt ned skuddene fra i fjor med en tredjedel, og la det stå igjen cirka 50 til 75 centimeter over jorda.
  • STILK- OG KLASEROSER: Ta vekk alt, bortsett fra fire til fem grener. Beskjær disse ned til mellom 10 og 20 centimeter.
  • BUNNDEKKENDE ROSER: Ta bort grenene som er frostskadet. Klipp gjerne høyden, men behold bredden.

 

roser6

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Råd & Guider, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen