Stell av tulipaner

Tonje Bergh
kommentarer
20150611_195335

 

Midt i den mørkeste årstiden dukker de opp – herlige, fargesprakende tulipaner. Vi er ennå litt tidlig i sesongen, men i de norske gartneriene begynner det å fylles opp med høsteklare, duggfriske tulipaner. Røde, gule, oransje, lilla, rosa, hvite – la tulipanene lyse opp en ellers så mørk og fargeløs november.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

lilla-og-røde-tulipaner

 

Norske tulipaner

Gjennom hele tulipansesongen, som varer fra november til mai, sørger de norske tulipanprodusentene for at du får ferske, knitrende tulipaner i ulike farger og former som du kan pynte opp med til både hverdag og fest.

 

i-gartneriet
Nå starter tulipansesongen i norske gartnerier.

Stell av tulipaner

Når tulipanene sendes ut til butikkene, er det mange som settes i bøtter uten vann. Dette er ikke tilfeldig, for når tulipanene står slik og samtidig får lav temperatur, går de nesten i dvale. Veksten stopper opp og tulipanene får dermed lengre holdbarhet uten at det går utover kvaliteten. Siden tulipanene har blitt oppbevart tørt, har stilken dannet en hinne over snittet. Tulipanene trenger derfor et nytt snitt for å kunne suge opp vann.

 

slik-gjør-du-det
Tulipanene må snittes før de settes for å trekke vann. Når tulipanene har trukket vann, tas plasten av og tulipanene settes i en ren vase med kaldt vann.

 

Tips til langvarig tulipanglede:

  • Kjøp tulipanene når knoppene er godt utviklet og fått farge.
  • Ta av innpakningspapiret, men behold plasten på.
  • Snitt 2 cm av stilkene rett over med en skarp kniv, og sett buketten i kaldt vann.
  • Når tulipanene har trukket vann og blitt spenstige, tas plasten av og tulipanene kan arrangeres i en ren vase med kaldt vann.
  • Tilsett gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster – det gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.
  • Hvis du plasserer tulipanbuketten kjølig om natten vil det forlenge holdbarheten.
  • Tulipaner er lite kravstore blomster, så lenge de får påfyll av vann hver dag. En bukett med tulipaner holder seg minst 1 uke, om ikke lenger.

 

ulike-vaser

 

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania AS, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

På tide å fjerne sommerblomstene

Slik lager du årets julekrans

Bruk mose til julens dekorasjoner

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Inspirasjon, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen