Hvordan du tar stiklinger av plantene dine

Line Almhjell/www.linealmhjell.com
kommentarer

Å ta stiklinger av en plante vil si å ta av en liten del som så får utvikle egne røtter og bli til en selvstendig plante. Det er både enkelt og billig, og dessuten er det veldig morsomt å følge med på prosessen. Litt tålmodighet må du ha, men både stiklinger og røtter er fine i seg selv. Jeg pleier å sette dem i vann i gjennomsiktige flasker, og hjemme hos meg står disse rundt omkring på hyller, bord og vinduskarmer.

 

Sett stiklinger i vann for å få nye planter.Jeg velger en sunn og frodig plante, og bruker en skarp saks til å klippe av en stilk. Stilken bør ha to eller flere bladpar, og et godt stykke med stilk under det nederste bladparet.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

Sett stiklinger i vann for å få nye planter.Planten jeg klippet fra var ikke så høy, så dette ble en ganske liten stikling. Jeg får bare krysse fingrene! Det nederste bladparet klippet jeg av, fordi denne delen kommer til å stå under vann. De største bladene krever også mye energi av planten, så dette gjør livet litt lettere for den.

 

Sett stiklinger i vann for å få nye planter.Stiklinger kan settes i vann eller jord, men jeg liker å følge med på rotdannelseprosessen, så jeg setter alltid mine i vann. En liten flaske med tynn hals gir god støtte. Stiklinger vil gjerne ha det varmt, fuktig og lyst. Å sette dem under en glassklokke eller en gjennomsiktig plastpose hjelper på prosessen, men jeg har grodd mange stiklinger uten den slags.

 

Sett stiklinger i vann for å få nye planter.Etter et par uker kan det hende du begynner å se tegn til rotdannelse nederst på stilken din, og så er det bare å vente. Disse stiklingene har stått i flere måneder, og jeg kunne godt satt dem i jord nå, men jeg synes de er fine slik.

Ikke alle stiklinger greier å danne røtter, så du må regne med litt svinn. Ta gjerne flere av gangen, så har du litt å gå på hvis noen av dem visner.

 

Sett stiklinger i vann for å få nye planter.Denne stiklingen levde lenge i en glasskolbe på kjøkkenbordet mitt før jeg bestemte at det var på tide med et nytt hjem. Nå står den i en liten potte i kjøkkenvinduet mitt, mens morplanten står på soverommet. En ny plante helt gratis, hvem kan si nei takk til det?

Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med kjæresten og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingrene både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.

Mer moro fra Min Oase:

Hvordan holde liv i orkidéen din (et eggeglass i uka er ikke nok)

8 fine inneplanter som tåler mørke

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen