Støpte nytt uterom

Tekst: Kriss Daatland/Bonytt. Foto: Ragnar Hartvig. Styling: Tone Kroken
kommentarer
I det 40 kvm store rommet er det albuerom rundt bordet og rikelig med plass ved peisen. Gulvet i Oppdalskifer er lagt med fallende lengder i ulike størrelser. Bordet Gloster er fra Ballerud, og de lette spisestolene i plast Aqua Chair Bontempi Casa er fra IN-teriørbutikken i Tønsberg. På utsiden av vindusveggen klatrer en villvin som skal gjøre veggen tett og grønn etterhvert.

Da nabotomten skulle bygges ut med nye boligblokker skjønte familien i denne hagen at de måtte gjøre noe for å bevare privatlivets fred. Hadde det bare vært snakk om å hindre innsyn kunne en tett hekk vært tilstrekkelig, men de hadde lenge tenkt på at det også var svært lytt. Dermed oppsto behovet for en skjermende vegg i 90 graders vinkel ut fra selve huset.

En skjermende vegg mot naboen ble til et nytt uterom. Se hvor lekkert det ble, med peis, betong og lune stuemøbler. Her kan man nyte utelivet hele året.
Benken er utstyrt med en vask og god plass til å skjære opp grønnsaker og tilberede mat som skal på grillen. Betongbenken er støpt på verkstedet Apart og montert før skifergulvet ble lagt. Lampene på veggen er fra Expo Nova.

Men hva skulle de gjøre med rommet som oppsto? Et fullt utstyrt utekjøkken med kokemuligheter og kjøleskap ble diskutert, men skrinlagt fordi husets kjøkken ligger rett innenfor hagedøren. En peis sto imidlertid høyt på ønskelisten og med den fulgte ganske opplagt ideen om et uterom, en utestue.

En skjermende vegg mot naboen ble til et nytt uterom. Se hvor lekkert det ble, med peis, betong og lune stuemøbler. Her kan man nyte utelivet hele året.
Peishetten ble murt opp sammen med veggen mens fundamentet ble støpt og pusset på verkstedet Apart av Pål Austad og ettermontert. Midt i peisen er det nedfelt en plate i kleberstein. Delen som stikker ut av brennkammeret på høyre side fungerer som sittebenk. Loungestolene Gloster er fra Ballerud. Veggen og peisen er malt med murmaling i en lys sandfarge, Keim 9552.

Rommet er ti meter langt og fire meter bredt. Nå kan hele familien sitte tørt og trygt der inne selv om det regner skikkelig. Det avlange rommet har ifølge eierne vært en utfordring å møblere. Fundamentet til peisen formet som en lang benk med sitteplasser til høyre for brennkammeret. Med disse i tillegg til loungestolene foran peisen og spisestolene som supplement, har de fått en fleksibel løsning som gjør at det lett kan sitte opp til ti mennesker ved varmen.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

En skjermende vegg mot naboen ble til et nytt uterom. Se hvor lekkert det ble, med peis, betong og lune stuemøbler. Her kan man nyte utelivet hele året. Fundamentet til peisen og kjøkkenbenken er i pusset betong. Fargen på betongen harmonerer godt med fargen på klebersteinsplaten i peisen og skiferen på gulvet. Den lyse sandfargen på veggene henter fram de myke valørene i de øvrige materialene og sikrer dermed et lyst uttrykk som ikke er kaldt. Det var tanken på hva vintersesongene kunne påføre gulvet av sprekker som gjorde at valget falt på skifer, som holder seg bedre i lengden.

Farget betong:

  • Betong består av sement, sand og vann. Hvit sement og lys sand gir en tilnærmet hvit betong, mens mørk sement og sand gir mørk grått resultat. I dette uterommet er betongen laget av en relativt mørk sement og såkalt Svelviksand. Denne er også ganske mørk med brunt islett som gir en varm lød.
  • Overflaten er slipt slik at steinen i sanden kommer til syne med sine fargenyanser.
  • Ved å tilsette sementen pigment kan man få nær sagt alle mulige farger i betongen.
  • Pigmentene falmer imidlertid etter bare få år og egner seg derfor best til innendørs bruk.
    Se mer på apart.no
En skjermende vegg mot naboen ble til et nytt uterom. Se hvor lekkert det ble, med peis, betong og lune stuemøbler. Her kan man nyte utelivet hele året.
Overflaten på betongbenken er satt inn med Steinfix og har klart vintersesongene godt.

Uterommet er vestvendt og har sol til langt på kveld, og familien bor nærmest her når det er fint vær. Langs veggene er det montert syv diskrete lamper som sender lysstrålen ned mot gulvet og gir indirekte belysning når det er behov for mer lys enn flammene fra peisen kan gi. I tillegg er et par trær i hagen belyst med enkle lyskastere, et supplement som også utvider rommet rundt. Og når utestuegrisene etterhvert trekker inn i huset, lar de lysene stå på fordi det blir et hyggelig syn fra sofakroken inne. På den måten har de glede av sitt uterom absolutt hele året.

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Tips&råd, Uteplass

Siden fortsetter under annonsen