
Så deilig å kunne nyte egendyrket salat til grillmaten! Men hvordan går man fram? Her er tipsene til hvordan du kjapt og enkelt lager din egen kjøkkenhage.
– Det aller viktigste når man går i gang er å begrense seg selv litt. Start i det små og se hva du får til og hva du ikke lykkes så godt med, så kan du alltid utvide siden, sier Tommy Tønsberg, ansvarlig redaktør i Norsk Hagetidend, til Bonytt.no.
Her er Tønsbergs 7 tips til suksess med egen kjøkkenhage:
1. Plassering
Det er ikke tilfeldig hvor du velger å plassere kjøkkenhagen din.Mange grønnsaker trenger mye sol, så tenk på å finne et område av hagen din som har gode solforhold før du setter i gang. Det idéelle er et område som har direkte sollys store deler av dagen.
2. I jord eller bed
Om du ikke har ideell jord å plante i i hagen, kan det for mange lønne seg å bygge seg opp egne grønnsakbed. Planker til dette finner du hos enhver byggevarehandel, og ved å bygge kjøkkenhagen på denne måten, kan du enkelt og greit bestemme både størrelse og beliggenhet. Når bedene er bygget ferdig, gjenstår det bare å fylle på med god jord. Sekker med jord kjøper du hos ditt nærmeste hagesenter.

3. Gjødsling
Uansett om du velger å dyrke økologisk og gjødsle med naturlig gjødsel, eller om du vil bruke kunstgjødsel i kjøkkenhagen din, så er det viktig å gjødsle nok og riktig. Plantene og grønnsakene dine trenger næring. Spør deg frem hos en gartner eller hagesenter om du er usikker.
4. Vanning
De aller fleste grønnsaker trenger rikelig med vann for å vokse, og selv om det ikke akkurat er stekende hett ute, så er det viktig å ikke glemme seg av med vanningen. Det er selvsagt ekstra viktig å huske på å vanne i tørkeperioder. For grønnsaker og kjøkkenhager er det bedre med sjeldent og mye, enn lite og ofte. Da får vannet mulighet til å trenge ordentlig ned i jordsmonnet.
5. Hva med skadedyr?
Skadedyr er lik oss mennesker, de liker også godt grønnsaker. Noe av det mest effektive man kan gjøre for å holde skadedyr unna, er å legge en hvit fiberduk over bedene. De hindrer skadedyr i å komme seg til grønnsakene eller salaten din ved at insekter hindres i å kunne legge egg. Fås kjøpt hos de aller fleste hagesenter eller hos et gartneri.
6. Snegler
Det samme prinsippet med duk gjelder for å holde snegler unna. Her har man også et godt argument for å bygge opp grønnsaked framfor å plante rett i jorda. Ved å heve bedene over bakken, blir det vanskeligere for snegler å kommer til.

7. Hva bør jeg dyrke?
Dyrk det du liker å spise. Det er jo ingen vits å skilte med masse egendyrkede grønnsaker eller salater om ingen i familien liker, det vil jo bare være å måtte kaste mat. Og start med noe det er enkelt å lykkes med, før du prøver deg frem etter hvert.
Gulrøtter: Disse er lette å få til å vokse i et norsk klima, og noe de aller fleste liker.
- Potet: Samme som gulerøtter. Prøv deg frem med sort og type potet.
- Tomater: Jeg anbefaler cherrytomater til dem som skal prøve seg som tomatdyrkere for første gang. De modnes raskt og er bedre tilpasset vårt kjølige norske sommerklima enn andre tomatarter.
- Salat: Også igjen noe som de fleste både liker og bruker mye av. Salat er greit og dyrke og blir raskt moden. Det finnes manger arter, så her er det bare å smaken som avgjør.
- Reddiker: Modnes raskt og lett å få til å gro. Om du er utålmodig etter resultater, er dette grønnsaken for deg.