
Den nydelige røde julestjernen er en av julens flotte tradisjoner, og som aldri går av mote. Ingen annen blomst er så tett knyttet til julen som julestjernen.
12. desember er julestjernens dag
Visste du at denne klassiske juleblomsten har sin egen dag? 12. desember er dagen da julestjernens oppdager Joel Roberts Poinsett døde, og denne dagen er en hyllest til han som gjorde denne flotte blomsten kjent. I USA har denne dagen vært feiret siden 1950-tallet.
Julestjerner er flinke til å fornye seg. Hvert år kommer det nye spennende sorter, og nå finnes julestjernen i farger som rød og rosa, burgunder, fersken, gul og kremhvit. Den finnes også som tofarget og hvitspettet. Størrelsen varierer også; vi har de små miniplantene som kan brukes sammen med bordkortet, de middels store som står alene eller sammen med andre planter i flotte dekorasjoner og potter og de store oppstammede gulvplantene som en kan ha i stuen.

Slik gjør du
- Skjær en gren av en julestjerne og hold nederste enden av stilken over en liten flamme til den hvite melkesaften har sluttet å sive ut.
- Sett deretter stilken i en ren vase med kaldt, friskt vann.
- Denne behandlingen bedrer vannopptaker og gir blomsten bedre holdbarhet. Ved slik behandling, kan julestjernen som snittblomst stå i opp til 14 dager om ikke lengre.
Julestjernens blomster
De fargerike høybladene, som er plassert i en stjerneliknende sirkel, er ofte feilaktig antatt som blomster. Det er i midten av denne stjerneliknende sirkelen at de gule ’knappeliknende’ blomstene (Cyanthier) er.
Slik får du julestjernen til å vare
- Sett julestjernen på et varmt sted med mye lys, men ikke direkte sollys.
- Julestjerne er veldig sensitiv mot for mye vann, det beste er å vanne lite og jevnlig. Julestjernen tåler å tørke opp, men ikke ut.
- Julestjernen liker ikke frost, selv ikke en liten stund. Husk derfor å få planten pakket godt inn før du går ut i kulden.
- Står planten kaldt eller i trekk eller får for mye vann, mister den bladene og dermed prydverdien

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania AS, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».
Mer inspirasjon fra Min Oase: