Tørking av blomster og urter

Line Almhjell/www.linealmhjell.com
kommentarer

 

Når nok en herlig sommer ubønnhørlig går mot slutten, får jeg så lyst til å ta vare på alt det frodige, fargerike og smakfulle, slik at jeg kan spre det utover den mørke årstiden når den kommer. Det finnes mange metoder selvsagt, men i år slår jeg et slag for tørking.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Tørking av blomster og urter

Hvis tankene dine går til støvete buketter og gulnet åttitalls-trepanel når du hører om tørkede blomster, er det på tide med en ny start! Å tørke blomster og urter er en superenkel og vakker måte å bevare sommeren på.

 

Å tørke blomster er en enkel og vakker måte å bevare sommeren på.
Hortensia egner seg godt til tørking, og bevarer ofte fargen godt. Foto: Colourbox

 

 

Tips til tørking av blomster:

  • Det er flere måter å tørke blomster på: lufttørking, pressing og tørking i mikrobølgeovn.
  • Lufttørking er enklest, du trenger bare blomster og litt hyssing.

 

Å tørke blomster er en enkel og vakker måte å bevare sommeren på.

Slik gjør du:

  • Start tørkeprosessen litt før blomstene er i full blomst, er de over toppen, kan de miste kronblader.
  • For at blomstene skal bevare fargen best mulig, er det viktig at de ikke blir utsatt for direkte sol. Et mørkt rom er aller best.
  • Surr hyssing rundt stilkene, og heng blomstene opp ned for at de skal holde formen best mulig.

 

Å tørke blomster er en enkel og vakker måte å bevare sommeren på.

 

  • For robuste blomster som roser og nelliker, kan tørkeprosessen ta 2-3 uker (luftfuktighet vil spille inn).
  • Sartere blomster tørker fortere, men er du uheldig, kan de også bli brune og slappe. I noen tilfeller vil pressing fungere bedre.
  • Klipp gjerne ferdigtørkede blomster av stilken og legg dem på et lukket glass, da samler de ikke støv over tid.

 

 

Å tørke blomster er en enkel og vakker måte å bevare sommeren på.
Foto: Colourbox

 

Tips til tørking av urter:

  • Urter kan tørkes i mikrobølgeovn (spre dem utover og kjør 15 sekunder av gangen til de er tørre) …
  • … men hyssing-metoden fungerer like fint her også.
  • Surr dem og heng dem opp i et varmt, tørt rom, helst uten direkte sollys.
  • Du kan også bruke sola til å fremskynde tørkeprosessen, men da må du passe godt på og sette en slags skjerm foran urtene så de ikke blir svidd og/eller bleket.
  • Når urtene er tørket, kan du hakke dem opp og ha dem på glass, de bevarer smaken i 6 til 12 måneder.
  • Du kan beskytte urtene fra insekter og skarpt lys ved å feste et tøystykke eller en papirpose med hull i rundt bunten mens den henger til tørk.
  • Lag gjerne dine egne krydderblandinger når urtene er ferdigtørket. Hva med oregano og basilikum til pastasausen, eller rosmarin og spiselige kronblader?

 

Å tørke blomster er en enkel og vakker måte å bevare sommeren på.
Foto: Colourbox

 

Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med mannen sin og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingrene både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Pelargonium – en storfavoritt!

Sett sammen din egen sommerbukett

Få en vakker hage med akeleier

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Planter, Råd & Guider, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen