
Når nok en herlig sommer ubønnhørlig går mot slutten, får jeg så lyst til å ta vare på alt det frodige, fargerike og smakfulle, slik at jeg kan spre det utover den mørke årstiden når den kommer. Det finnes mange metoder selvsagt, men i år slår jeg et slag for tørking.
Tørking av blomster og urter
Hvis tankene dine går til støvete buketter og gulnet åttitalls-trepanel når du hører om tørkede blomster, er det på tide med en ny start! Å tørke blomster og urter er en superenkel og vakker måte å bevare sommeren på.

Tips til tørking av blomster:
- Det er flere måter å tørke blomster på: lufttørking, pressing og tørking i mikrobølgeovn.
- Lufttørking er enklest, du trenger bare blomster og litt hyssing.
Slik gjør du:
- Start tørkeprosessen litt før blomstene er i full blomst, er de over toppen, kan de miste kronblader.
- For at blomstene skal bevare fargen best mulig, er det viktig at de ikke blir utsatt for direkte sol. Et mørkt rom er aller best.
- Surr hyssing rundt stilkene, og heng blomstene opp ned for at de skal holde formen best mulig.
- For robuste blomster som roser og nelliker, kan tørkeprosessen ta 2-3 uker (luftfuktighet vil spille inn).
- Sartere blomster tørker fortere, men er du uheldig, kan de også bli brune og slappe. I noen tilfeller vil pressing fungere bedre.
- Klipp gjerne ferdigtørkede blomster av stilken og legg dem på et lukket glass, da samler de ikke støv over tid.

Tips til tørking av urter:
- Urter kan tørkes i mikrobølgeovn (spre dem utover og kjør 15 sekunder av gangen til de er tørre) …
- … men hyssing-metoden fungerer like fint her også.
- Surr dem og heng dem opp i et varmt, tørt rom, helst uten direkte sollys.
- Du kan også bruke sola til å fremskynde tørkeprosessen, men da må du passe godt på og sette en slags skjerm foran urtene så de ikke blir svidd og/eller bleket.
- Når urtene er tørket, kan du hakke dem opp og ha dem på glass, de bevarer smaken i 6 til 12 måneder.
- Du kan beskytte urtene fra insekter og skarpt lys ved å feste et tøystykke eller en papirpose med hull i rundt bunten mens den henger til tørk.
- Lag gjerne dine egne krydderblandinger når urtene er ferdigtørket. Hva med oregano og basilikum til pastasausen, eller rosmarin og spiselige kronblader?

Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med mannen sin og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingrene både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.
Mer inspirasjon fra Min Oase:
Pelargonium – en storfavoritt!
Sett sammen din egen sommerbukett
Få en vakker hage med akeleier