Annonsørinnhold

Gode vanningstips for blomster og plen

Hageland
kommentarer
vanning1

Dette er et annonseinnlegg fra:

Hageland_logo_neg_gronn

Hører du til dem som elsker å pusle i hagen, er det ingen ting som kan måle seg med å vanne for hånd. Da får du både fulgt med på hvordan plantene dine har det, samtidig som det kan ha en beroligende og avslappende effekt.

Du kan punktvanne på flere måter. Enten ved hjelp av en vannkanne, hageslange med munnstykke eller med porer, slik at vannet siver langsomt ut. På den måten har du bedre kontroll på vannet, og unngår at det havner på feil sted og gjør andre ting våte, samtidig som du også sparer på vannet.

 

vanning2

 

Har du dårlig tid eller liten ork, finnes det andre løsninger. Slik som den klassiske pendelsprederen, eller en roterende spreder som kan endre både retning og styrke. Et annet alternativ kan være pop-up-sprederen, som graves ned i gresset. Med et helautomatisk sprinklersystem kan du selv programmere inn hvor ofte plenen skal vannes.

 

Vanning av plen

vanning3

Hvor mye?

Husk å vanne nok! Jorda skal ikke bare bli fuktig på overflaten, men mettet med vann. For at jorda skal bli skikkelig gjennomvåt, må den minst ha 30 millimeter. Denne gjennomvanningen blir også kalt rotbløyte, og kan virke i meste laget. Men plantene er best tjent med et dypt rotnett.

Tips! Sett ut en tom boks, mål deretter vannstanden for å sjekke om plenen har fått en skikkelig rotbløyte.

 

Hvor ofte?

En liten skvett her og der, kan føre til kortere røtter og en tørkesvak plen. Hovedregelen er heller å vanne mye og sjelden, enn lite og ofte. Med mindre du har en eldre plen med dyp jord, som ikke trenger rotbløytevmer enn hver 14. dag. Husk at for mye vanning kan være skadelig. Det kan føre til mangel på luft og utvasking av viktige næringsstoffer.

 

Når skal du vanne?

En grei huskeregel er at sterkt sollys og vanning er en dårlig kombinasjon, siden vannet bare fordamper. Unngå derfor å vanne midt på dagen, dersom det er en varm og solfylt sommerdag. Vann heller i overskyet vær.

Tips! Har du uønskede snegler i hagen, bør du vanne om morgenen.

 

Vanning av potteplanter

vanning 4

 

Enten de står ute eller inne, er varme dager og lenge mellom hver vanning en utfordring.

For lite vann er ofte den vanligste grunnen til at potteplanter dør.  Regelen er at jo mindre potteplanter og jo mer sol de får, desto mer må du vanne.

Potteplanter inne

Det finnes flere metoder for å unngå at inneplantene ikke tørker ut, for eksempel når du reiser bort. Selvvanningspotter er laget slik at plantene selv kan forsyne seg med vann etter behov.

Du kan også plassere en tykk skive oasis i bunnen av en potteskjuler, og fyll vann til overflaten av oasisen. Sett planten oppå, og den unngår å tørke ut.

Et annet smart triks er å fylle en brusflaske med vann, legge en tøybit i åpningen og sette den på hodet ned i jorda.

Har du badekar, kan du alternativt legge godt fuktet avispapir eller et håndkle i bunnen og plassere plantene, uten potteskjuleren, oppå.

Potteplanter ute

Etter en god rotbløyte kan du sette plantene i skyggen, men ikke under tak så de ikke kan dra nytte av en eventuell regnskyll.

Ampler, balkongkasser og potter som er under tak bør flyttes, slik at regnet kan nå dem.

For å forhindre rask fordampning av vannet, kan du dekke jordflaten med steiner, og sett flere potter sammen.

Vannfylte brusflasker som står på hodet, kan også brukes til potteplanter utendørs.

Med riktig vanning ligger alt til rette for varige og frodige planter, både inne og ute. Ikke minst får du en grønn og flott plen.

Vanning 5

Gode råd for vanning

  • Det er bedre å vanne mye og sjelden, enn ofte og lite.
  • Skvettvanning fører til kortere røtter og en tørkesvak plen.
  • De fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann.
  • Rotbløyte vil si omtrent 30 millimeter vann.
  • Vann om morgenen, og unngå vanning i solskinn. Da fordamper ikke vannet så raskt.
Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Råd & Guider, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen