Vanningstips til potteplanter når du er på ferie

Cecilie Eggen
kommentarer
vanning

Problemet med en frodig hage, uteplass eller inneplanter, er å passe på dem når du ikke er hjemme. Vanning for eksempel. Så da kan det være kjekt med noen gode tips til vanning når du er bortreist.

Nyplantede planter trenger ekstra mye vann, da de foreløpig har et lite utviklet rotsystem i forhold til bladverket. Det kan være lurt å vente med å plante nye planter til du er hjemme igjen, eller at du planter i god tid før ferien starter. Ellers er det varierende vanningsbehov avhengig av type plante, men faren for å tørke ut reduseres kraftig ved å flytte krukker og plantekasser til en mer skyggefull plass i hagen.

2-DSC_1432-001
Har du planter som fortsatt står i plastpottene, kan du ta dem ut av potteskjulerne og sette dem på vætet avispapir på et skyggefullt sted i hagen. Da står de ute av solens sterke stråler, og har samtidig mulighet til å hente litt vann fra avispapiret, og kan fint klare seg noen dager uten tilsyn.

Tips til vanning av hagens planter

  • Plant i store krukker tilsatt god jord som holder på fuktigheten. Utover sommeren vil dette være til stor hjelp hvis plantene skal være noen dager uten tilsyn.
  • Sett gjerne krukkene på underskåler som kan fungere som et lite vannreservoar.
  • Flytt krukker, potter og kasser til en plass med mindre sol. Dette vil redusere vannbehovet betydelig.
  • Foruten hjemmelagede selvanningssystemer finnes det også mange gode selvanningssystemer å få kjøpt i de ulike planteutsalgene. Dryppvanning til hver plante eller en svetteslange fungerer bra, det samme gjør også mange av de ulike ferdigkonstruerte selvanningspottene.
  • Vann om morgenen i stedet for om kvelden før avreise. Da fordamper ikke vannet så raskt.
  • Lag et eget liten selvvanningssystem ved å fylle en stor vannflaske med vann. Dette gir litt ekstra vann som plantene vil kunne nyttiggjøre seg etter behov.
5-vanning_flaske_krukke_terrassen 16.09.2013 16-33-50
Fyll en stor brusflaske med vann og sett en liten tøylapp over…
....og sett den på hodet i krukken - og den vil vanne etter hvert som planten har behov.
….og sett den på hodet i krukken – og den vil vanne etter hvert som planten har behov.

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inspirasjon

Siden fortsetter under annonsen