
Nå som de fleste kanskje har pakket bort julekransen for sesongen, kan det fort føles litt stusselig på pyntefronten. Januar er et fint tidspunkt å lage en meisebolle i form av en fuglekrans. Fett, frø, nøtter og bær er småfuglenes favoritt på vinteren, og formet som en krans, er dette også veldig dekorativt.
Dette er enkelt å gjennomføre og ganske fort gjort, kjempefint til et par ledige timer en søndag.
Dette trenger du:
- En kakeform eller lignende til å lage kransen i.
- Matfett (Delfia eller Flott får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikker)
- Fuglevennlig fyll, som nøtter, havregryn, frø, tørket frukt, bær, sammalt hvetemel etc.
- Granbar eller noen vintergrønne kvister til pynt (valgfritt)
Jeg valgte å kjøpe en pakke tranebær, fordi de er store og fargerike, og gjør seg ekstra godt som pynt.


Slik lager du en fuglekrans:
- Hakk nøtter, klipp granbar og gjør klart alt du vil ha i kransen.
- Dander noen av ingrediensene litt pent nederst i formen (dette blir enten baksiden eller fronten av kransen, alt etter hvilken side du synes blir penest).
- Smelt matfettet i en kjele på lav varme. Det blir helt flytende, men det skal ikke koke. Gjør det det, må du la fettet kjøle seg ned litt før du fortsetter.
- Øs litt av det smeltede fettet i formen, slik at ingrediensene nederst blir dekket.
- Bland resten av ingrediensene med fettet i kjelen (men ta til side litt til å strø øverst til slutt).
- Tøm alt over i formen.
- Strø det du tok til side på toppen og trykk forsiktig ned. Det blir finest hvis du lar noen bær, nøtter og kvister stikke litt opp fra fettet.
- Sett formen utendørs til fettet har stivnet helt (en time bør holde i massevis, men det kommer litt an på temperaturen).
- Velt kransen forsiktig ut a formen. Hvis den sitter fast, setter du formen noen sekunder i varmt vann (la kransen stivne helt igjen i utetemperatur).
- Heng opp og vent på at småfuglene kommer!

Jeg brukte både ståltråd og hyssing til å henge opp kransen min. Den bør festes godt, for kransen kan forandre både form og konsistens etter hvert som fuglene spiser og utetemperaturen forandrer seg. Og unngå å henge den opp i én tråd, fordi denne kan gnage seg gjennom kransen. Du kan også legge inn hyssing eller ståltråd i selve kransen mens fettet fremdeles er flytende.
Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med mannen sin og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingre både på kjøkkenbenken, i vinduskarmene og på balkongen.
Mer inspirasjon fra Min Oase: