Visste du at hageåret starter allerede nå i januar?

Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
kommentarer
Start hageåret i januar. Dette kan du gjøre for hagen din i januar.
Det har lov å glede seg til våren! Krokus (Crocus tommasnianus) minner oss på at den er like om hjørnet. Imens kan vi gjøre andre ting for hagen vår. Foto: Kenneth Ingebretsen

Visste du at hageåret starter allerede nå i januar? Det er hyggelig å se det spirer og gror inne midt på vinteren. Selv om hagen nå er i hvile er det mange andre hyggelige gjøremål du kan gjøre inne.

Dette kan du gjøre nå i januar:

  • Noen sommerblomster og noen grønnsaker må du starte med allerede nå for at de skal rekke å blomstre og sette frukter før høsten. Blodbeger, klokkeranke, chili og pelargonia er noen av de du kan starte å så nå. Les hvilken flere planter du kan så i vår tidligere bloggpost her: Plantene du kan så i januar.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Start hageåret i januar. Dette kan du gjøre for hagen din i januar.
Blodbeger må sås tidlig for å komme i blomst. Foto: Kenneth Ingebretsen

 

  • Overvintrer du planter på loft eller kjeller, er det på tide å ta en titt hvordan det står til med dem. Trenger de vann? Pass på å ikke vanne for mye, da kan de råtne. En svak fuktig jord er det beste. Luseangrep er vanlig på denne tiden, se nøye under blad og på nye skudd. Har du lus, spray med ca 1 ts olje, med noen dråper Zalo i en dusjflaske. Oljen setter seg som en hinne på lusene og de dør.
  • Avdankede juleblomster som amaryllis, novemberkaktus og azalea kan settes bort på en plass som er lyst og kjølig. Behandles de riktig vil de gi deg blomster neste år også.
  • Fikk du en julegruppe til jul? Eller kanskje kjøpte deg en? Ta vare på grønnplantene i gruppen og plant de over i egne potter. Sett dem i vinduskarmen og du har nye fine grønne planter som har kostet deg lite.

 

Start hageåret i januar. Dette kan du gjøre for hagen din i januar.
Såing av chili er et hyggelig gjøremål nå i januar og bringer håp om vår. Foto: Kenneth Ingebretsen

 

Start hageåret i januar. Dette kan du gjøre for hagen din i januar.
Islykter kan lages fra former, ballonger, boller eller bøtter og er en morsom aktivitet. Foto: Kenneth Ingebretsen

 

  • Spirer kan dyrkes hele året, men nå i januar er det ekstra hyggelig å ha noe friskt, grønt og sunt i maten. De raskeste spirene er karse og alfalfaspirer, men brokkoli, mungbønner og solsikker kommer ikke mange dagene etter. Lett, moro og godt!
  • I år er microgreens det store. Det selges egne frøpakker med grønnsaker som salat, grønnkål, japanske bladgrønnsaker som dyrkes i potter til de har en 6-8 blader som kuttes av og spises som minisalat. De nye bladene er proppfulle av næringstoffer. Dyrk og spis med verdens beste samvittighet!

 

Start hageåret i januar. Dette kan du gjøre for hagen din i januar.
Spirer er lett å få til selv det tar bare 4-5 dager å dyrke frem. Lett og godt! Foto: Kenneth Ingebretsen

 

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Lag dine egne stauder (slik gjør du det)

8 fine inneplanter som tåler mørke

Dette visste du antakelig ikke om hortensia

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inne, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen