Japansk stil i hagen

Tekst: Kriss Daatland/Juni Hjartholm/Bonytt. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm. Foto: Sveinung Bråthen
kommentarer
Møblene er i aluminium, designet av Andrew Smith for norske Sundays. Sofa fra Verket Interiør. Keramikkfatet på bordet er fra Kjøkkenverket. Krukken i fiberbetong med bambus fra Bauhaus. Stor bambusplante fra Plantasjen. Store hvite oppladbare lampekuler med fjernkontroll til utebruk fra Ballerud. Til høyre, prydgresset Silkekinagress Kaskade, Plantasjen.

Målet må være at hagen din skal være et herlig sted som passer personlighet, smak og ambisjonsnivå. Du er kanskje ikke typen som vil jobbe i kjøkkenhagen eller svermer for gamle stauder og peoner? Om du i tillegg er tilhenger av et stramt formspråk og ryddige flater som ikke krever for mye arbeid, kan en japanskinspirert hage være noe for deg. Det enkle og rene, som vi finner i det tyvende århundrets modernisme, passer godt sammen med grunnformen i en slik hage. Hagevalget betyr en del arbeid i planleggings- og anleggsfasen, men investeringen gir til gjengjeld mindre arbeid i løpet av sesongen.

Med en japansk hage får du en stilren oase som innbyr til ro og balanse. Hagen din skal være et herlig sted som passer personlighet, smak og ambisjonsnivå.
Rullestein i ulike størrelser er dekorative i hagen, disse er fra Svelviksand. Prydgresset Japanstarr, kr 99, Plantasjen. Stolen Acapulko fra Verket Interiør.

Den japanske hagetradisjonen strekker seg langt tilbake i tid. Utgangspunktet var å skrelle vekk naturen lag for lag for slik å komme ned til grunnelementene i terrenget. Japanske hager deles gjerne inn i fire ulike varianter:

  1. Den tørre hagen ble anlagt av 1200-tallets buddhistmunker og er den mest abstrakte, der grupper av naturstein har ulik symbolverdi.
  2. Tehagen oppsto hos zen-munkene på 1400-tallet som ramme rundt den sosiale, japanske teseremonien og er gjerne utstyrt med et lite hus til dette. Den består av en indre og en ytre del som er adskilt med en hekk eller et gjerde, og når du går gjennom porten til den indre delen legger du verdens mas og bråk bak deg.
  3. Sjø- og fjellhagen skal være som et terreng å vandre i og må være ganske stor, så i en norsk villahage er det lettere å velge en av de andre variantene.
  4. Den minst plasskrevende er den som er beregnet på smale bakgårder. Den som faller på plass med en lykt, et lite basseng eller en vakker stein, fint raket grus, litt bunndekke og en dekorativ busk, eksempelvis rhododenron.
Med en japansk hage får du en stilren oase som innbyr til ro og balanse. Hagen din skal være et herlig sted som passer personlighet, smak og ambisjonsnivå.
Puter fra Day Home. Disse tar du inn om det regner, mens sete- og ryggputene i sofaen er laget slik at regnvannet renner gjennom og putene tørker fort.

En riktig japansk hage tar utgangspunkt i en gjennomtenkt planløsning. Planleggingsfasen er også avgjørende for hvor lettstelt hagen blir. Hvor mye av hagen som skal ha heller og grusfelt og hvilke planter du vil ha, spiller naturligvis stor rolle for hvor mye arbeid du får i løpet av sesongen. Nå skal du kanskje ikke anlegge en japansk hage etter alle kunstens regler, men velger å la deg inspirere til en variant med stramme elementer, slik vi har gjort det her.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Med en japansk hage får du en stilren oase som innbyr til ro og balanse. Hagen din skal være et herlig sted som passer personlighet, smak og ambisjonsnivå.
Sukkulenten Sempervivum, en takløk med eviggrønn rosett, trives i veldrenert jord som kan være alt fra tørr og mager til ganske næringsrik. Polypotte i betonglignende glassfiber, Plantasjen. Betongheller fra Steinhandel.no.

Til en stilren hage som skal kunne nytes uten stadig vedlikehold, er prydgress, sukkulenter og bambus gode plantevalg. Vær nøye med å legge duk på jorden før du fyller på med grus eller stein slik at du holder ugresset unna. Vann er et særlig viktig element i japanske hager, men skal du ikke anlegge en dam, kan du benytte et fuglebad eller lys singel for å illuderer et vannspeil. Har du i tillegg utemøbler med puter som tåler en regnskur, er du i boks. Når du er kommet så langt, er det bare å nyte og tenke på at stien inn i hagen symboliserer veien gjennom livet.

Med en japansk hage får du en stilren oase som innbyr til ro og balanse. Hagen din skal være et herlig sted som passer personlighet, smak og ambisjonsnivå.
Plantekasser med prydgresset Bjørnesvingel, Plantasjen.

Slik er den japanske hagen:

  • Grunnstrukturen: Naturstein, alt fra singel til store blokker. Broer, gangstier og ulike former for vann, som en dam, fontene eller bekk.
  • Gulvet: Raket grus, heller, ulike typer gress og mose samt bunndekkere.
  • Plantene: De japanske hagene er preget av et begrenset planteutvalg og domineres av grønt som bregner, bambus, prydgress, vintergrønne busker, lave former for einer og barlind samt mellomstore furuer. Busker og trær bør beskjæres og formes. En viktig kontrast oppstår nettopp mellom det som er beskåret og det som vokser fritt. Øvrige dekorelementer som figurer og lykter står også sentralt.
Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Hagebesøk, Planter

Siden fortsetter under annonsen